ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μιχ. Πλιάκος: Στους Δήμους η διαχείριση των σταθμών μεταφόρτωσης

Εικόνα του άρθρου Μιχ. Πλιάκος: Στους Δήμους η διαχείριση των σταθμών μεταφόρτωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/05/2020, 11:30
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που δεν έχει κλείσει ακόμα στην Ήπειρο. Η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης και λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων παραμένει μεγάλη. Άλλοι σταθμοί έχουν ολοκληρωθεί κι άλλοι όχι από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων να βρίσκεται σε αναμονή.

Την ίδια ώρα, ο Δήμος Ζίτσας παίρνει αυτοβούλως τη δική του πρωτοβουλία και ζητά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσω του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργου Αμυρά, να δοθεί η διαχείριση των σταθμών μεταφόρτωσης στους Δήμους. Ο κ. Αμυράς κατέθεσε σχετική αναφορά προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας ότι στηρίζει την πρόταση του Δήμου Ζίτσας.

Σύμφωνα με την πρόταση-επιστολή του δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου, η οποία έχει αποσταλεί και στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, ο Δήμος ζητά να παραχωρηθεί η δυνατότητα στους περιφερειάρχες να εκχωρούν τη διαχείριση των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων καταρχήν για το διάστημα της δοκιμαστικής τους λειτουργίας (ένα έτος) στους Δήμους.

Ο κ. Πλιάκος αναδεικνύει σε αυτό το σημείο, μία πραγματικότητα: Σταθμούς μεταφόρτωσης που έχουν ολοκληρωθεί αλλά που δεν λειτουργούν γιατί… περιμένουν τους υπόλοιπους. Όπως επισημαίνει, ο σταθμός μεταφόρτωσης στην περιοχή του έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά εδώ και έξι μήνες, «επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένουμε την αποπεράτωση των υπολοίπων σε ολόκληρη την Ήπειρο για να ξεκινήσει η λειτουργία του».

Στην επιστολή του, αφήνει δε ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παραχώρηση της διαχείρισης των σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων εξ ολοκλήρου στους Δήμους. Και άρα όχι στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων…


* Φωτογραφία από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back