Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διαχείριση απορριμμάτων: Το επόμενο βήμα

Εικόνα του άρθρου Διαχείριση απορριμμάτων: Το επόμενο βήμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2017, 17:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία από τις βασικές εκκρεμότητες για την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠεΣΔΑ) προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει με τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ). Πρόκειται για τους οκτώ σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, οι οποίοι θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, που ήδη κατασκευάζεται μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Μέσα σε μία εβδομάδα, η Περιφέρεια Ηπείρου έβγαλε… στον αέρα τους διεθνείς διαγωνισμούς για την κατασκευή πέντε σταθμών μεταφόρτωσης. Πριν από λίγες ημέρες, δημοπρατήθηκαν οι σταθμοί Πωγωνίου και Μετσόβου, με προϋπολογισμούς  718.000 ευρώ και 525.000 ευρώ αντίστοιχα. Σήμερα, δημοπρατήθηκαν άλλοι τρεις σταθμοί μεταφόρτωσης: της Ζίτσας, με προϋπολογισμό 349.500 ευρώ, του Γ. Καραϊσκάκη Άρτας, προϋπολογισμού 495.000 ευρώ, και των Ιωαννίνων, με προϋπολογισμό 521.000 ευρώ. Ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων Ιωαννίνων θα κατασκευαστεί σε δημοτικό ακίνητο στην Μπάφρα, και θα είναι ο μεγαλύτερος από όλους καθώς η δυναμικότητά του θα είναι της τάξης των 146,34 τόνων. Οι προσφορές από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες για τον σταθμό αυτόν θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι 15 Ιανουαρίου.

Το επόμενο διάστημα, αναμένονται οι διαγωνισμοί για τους εναπομείναντες τρεις σταθμούς: στη Φιλιππιάδα, στη Μαζαρακιά Θεσπρωτίας και στην Πρέβεζα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του δικτύου σταθμού μεταφόρτωσης ανέρχεται σε 12,3 εκατ. ευρώ. Το έργο έχει ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», με τους αντίστοιχους πόρους να έχουν εκχωρηθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Οι σταθμοί μεταφόρτωσης θα περιλαμβάνουν κτιριακές εγκαταστάσεις, που να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις διοικητικές λειτουργίες, την εποπτεία-φύλαξη και τον έλεγχο των εισερχόμενων και εξερχόμενων οχημάτων. Όσον αφορά τον εξοπλισμό των σταθμών μεταφόρτωσης, αυτός θα γίνει μέσω άλλου διεθνούς διαγωνισμού, με προϋπολογισμό 6,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back