ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας

Εικόνα του άρθρου Τα «ψιλά γράμματα» της συμφωνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2016, 10:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την παραχώρηση δημόσιας έκτασης, σχεδόν 22 στρεμμάτων, στον δήμο Ιωαννιτών. Πρόκειται για την περιοχή των πρώην στρατιωτικών φυλακών, ανάμεσα από το ΚΕΠΑΒΙ και από το ξενοδοχείο Du Lac. Η παραχώρηση αυτή όμως εκ μέρους του Δημοσίου δεν γίνεται άνευ όρων, όπως προκύπτει και από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια».

Μέσα σε μια πενταετία, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, ο δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να υλοποιήσει το σχέδιο αξιοποίησης της παραλίμνιας αυτής περιοχής. Διαφορετικά, η έκταση θα επιστρέψει στο Δημόσιο. Το χρονοδιάγραμμα αυτό δημιουργεί μια δέσμευση στον Δήμο, την οποία φαίνεται ότι είναι σε θέση να τηρήσει. Η δημοτική αρχή έχει καταθέσει ήδη για χρηματοδότηση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» πρόταση για δημιουργία ενός εναλλακτικού καλλιτεχνικού πάρκου, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ. Μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της πρότασης.

Με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης, πρέπει να ακολουθήσει η μελέτη για το πάρκο και στη συνέχεια το ίδιο το έργο. Το σίγουρο είναι ότι η δέσμευση της πενταετίας δεν επιτρέπει άσκοπες καθυστερήσεις. Στην ίδια Κοινή Υπουργική Απόφαση γίνεται επίσης ρητή αναφορά ότι «στην παραχωρούμενη έκταση θα υλοποιηθούν αποκλειστικά κοινόχρηστες, κοινωφελείς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα λειτουργίες και δεν θα αλλοιωθεί η κατά προορισμό χρήση της έκτασης, ως περιοχή Natura».

Στην απόφαση παραχώρησης της δημόσιας έκτασης στον Δήμο «μέτρησε» καθοριστικά το γεγονός ότι υπήρχε σχέδιο αξιοποίησης, αλλά και το… δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura. Η επίμαχη έκταση βρίσκεται εντός του δικτύου Natura. Όσες περιοχές είναι Natura, δεν έχουν περάσει στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και από κει στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Οπότε υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης και διεκδίκησης.

Μια ενδιαφέρουσα σημείωση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, αφορά την αγοραία αξία της έκτασης των 22 περίπου στρεμμάτων. Αυτή προσδιορίζεται στο ποσό του 1,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back