Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από πρώην φυλακές σε μελλοντικό χώρο πολιτισμού

Εικόνα του άρθρου Από πρώην φυλακές σε μελλοντικό χώρο πολιτισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2016, 16:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Εάν υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης, τότε το αίτημα για την παραχώρηση εκτάσεων έχει καλύτερη τύχη. Αυτό είπαν μέσες-άκρες σήμερα ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας και ο αντιδήμαρχος Θανάσης Μανταλόβας, με την ευκαιρία της παραχώρησης μιας έκτασης 22 περίπου στρεμμάτων στο παραλίμνιο, στην πιο… «κρυφή» πτυχή της πόλης. Οι πρώην στρατιωτικές φυλακές, ανάμεσα στο ΚΕΠΑΒΙ και στο ξενοδοχείο Du Lac, δύο εκτάσεις 12 και 9,7 στρεμμάτων, παραχωρήθηκαν σε χρόνο ρεκόρ στον δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος κατέθεσε τη σχετική πρόταση αξιοποίησης πριν από τέσσερις μήνες. 

«Όταν διεκδικούμε κάτι, το διεκδικούμε με πρόταση» είπε ο κ. Μπέγκας, ευχαριστώντας την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη, τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ για τις παρεμβάσεις τους, καθώς και όλους τους διοικητικούς φορείς σε Κτηματική Υπηρεσία, σε Γιάννενα και Αθήνα, καθώς και στα υπουργεία, από τους οποίους πέρασε η πρόταση και εγκρίθηκε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει μια τάση στην κυβέρνηση να απαντάει θετικά σε τέτοια αιτήματα παραχώρησης από την αυτοδιοίκηση, ώστε να παραμείνουν και οι εκτάσεις ή οι υποδομές στη σφαίρα του «δημόσιου χώρου» και να μη βρεθούν π.χ. σε κάποιον… πλειστηριασμό.

 «Τον περασμένο Αύγουστο ο δήμος κατέθεσε την πρόταση, χωρίς να έχουμε όλες τις εκτάσεις στην κυριότητά μας» είπε ο κ. Μανταλόβας, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ένα κομβικό σημείο για το μέλλον αυτής της πόλης», αλλά και πολύ σημαντική εξέλιξη για τη δημοτική αρχή.

Ο κ. Μπέγκας μίλησε για την πρωτοβουλία της ανάπλασης της περιοχής, καθώς «τρέχει» και η συμφωνία με το ΚΕΠΑΒΙ για εργασίες στο κτίριο και στέγαση των υπηρεσιών του δήμου εκεί. Ο κ. Μανταλόβας, πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ευρύτερο σχέδιο για αξιοποίηση και ανάδειξη όλου του παραλίμνιου μετώπου, από το Πέραμα μέχρι το παραλίμνιο.

Το έργο στις στρατιωτικές φυλακές, υποβλήθηκε για ένταξη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθεί εκεί ένα «εναλλακτικό καλλιτεχνικό πάρκο», ενώ θα διατηρηθούν τα κτίρια όπου θα εκτίθενται τοπικά προϊόντα κ.λπ. Ο συνολικός προϋπολογισμός φτάνει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, για μια ακόμα έκταση περίπου 2 στρ. που ανήκει στο κληροδότημα Τσέτσου, υπάρχει απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο για απαλλοτρίωση.

Εκτός όμως από τις στρατιωτικές φυλακές, ο κ. Μπέγκας προετοίμασε για την ολοκλήρωση της παραχώρησης άλλης μιας «άγονης» έκτασης, που σήμερα είναι υπαίθριο πάρκινγκ αυτοκινήτων. Πρόκειται για τους πρώην στρατιωτικούς φούρνους στην οδό Ελένης Ζωγράφου. Το κτίριο κατεδαφίστηκε πριν από δεκαετία και πλέον, αλλά η παραχώρηση «κόλλησε» όταν πρόβαλλαν ιδιοκτησιακές απαιτήσεις ιδιώτες. Τώρα όμως η παραχώρηση έχει ολοκληρωθεί και το σχέδιο για κατασκευή πρότυπου νηπιαγωγείου θα μπει μπροστά.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back