ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα πράγματα που μας αρέσουν: 10 επιδραστικοί κιθαρίστες

Εικόνα του άρθρου Τα πράγματα που μας αρέσουν: 10 επιδραστικοί κιθαρίστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/01/2021, 18:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο μουσικός James Μπασδάνης, επιλέγει με δικά του λόγια, 10 Έλληνες και ξένους κιθαρίστες που τους θεωρεί τους πιο σημαντικούς και επιδραστικούς 

 

Γιάννης Σπαθας
Ο άνθρωπος που κατ’ εμέ χάραξε με τον ιδιαίτερο κιθαριστικό ήχο του όλη την Ελληνική δισκογραφία. Ξεκινώντας από τις κιθαριστικές συνθέσεις των Socrates αλλά και μετέπειτα με τις ενορχηστρώσεις του σε δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας.

Μπάμπης Παπαδόπουλος
Ο τρόπος που ντύνει με ήχους και οι πρωτότυπες κιθαριστικές ιδέες, από τις Τρύπες αλλά και αργότερα στους Λαϊκεδέλικα, είναι “μνημεία” στις μουσικές μας βιβλιοθήκες.

Ritchie Blackmore
Τι να πει κανείς για αυτόν τον θρύλο; Deep Purple, Rainbow, ένας από τους κιθαρίστες που επηρέασε και ίσως να όρισε και ένα ολόκληρο είδος μουσικής.

Rory Gallagher
Ο συνδυασμός της Ιρλανδικής παραδοσιακής μουσικής και του σκληρού ροκ ήχου, μαζί με μια αλήτικη διάθεση στο παίξιμο...τι άλλο να πω; It’s Rory!

Django Reinhardt
Πέρα από δύναμη ψυχής, που παρόλο που είχε σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό του χέρι (από πυρκαγιά) και μπορούσε να χρησιμοποιεί 2 μόνο δάχτυλα, έφτιαξε ένα ολόκληρο είδος μόνος του (Gypsy Jazz) και προσωπικά η μελέτη του παιξίματός του με έκανε να κατανοήσω σε βάθος τον βαθύ κόσμο της jazz.

Jimi Hendrix
Χωρίς σχόλια!

David Gilmour
Μελωδικότητα, ευγένεια με λακωνικότητα. Ο David Gilmour είναι μια αγαπημένη επιρροή που με έκανε προσωπικά να κατανοώ την ομορφιά της παύσης και το νόημα που μπορεί να προσδώσει σε μία «μουσική συζήτηση».

Tom Morello
Ε! σίγουρα αγαπημένος. Οι RATM είναι ένα συγκρότημα που ακούγαμε στα πολύ νιάτα μας. Ο Morello, πάντα φρέσκος και φουλαρισμένος με ενέργεια...και groovάτος όσο δεν πάει.

Erkan Oğur
Ο Τούρκος κιθαρίστας και πολυοργανίστας. Μεγάλη αγάπη και επίσης επιρροή στα ανατολίτικα βήματα!

Μανώλης Χιώτης

9+1 για πολλούς για μένα το 10 το καλό, γιατί κατά την ταπεινή μου άποψη ο Μανώλης Χιώτης έπαιξε το μπουζούκι περισσότερο κιθαριστικά (και για τους γνώστες ο Μανώλης Χιώτης ήταν και εξαιρετικός κιθαρίστας). Ένας άνθρωπος που η ελληνική δισκογραφία του οφείλει πολλά, εξέλιξε το ήχο της με φρέσκα πράγματα...και ίσως να έκανε στην εποχή του ένα πρώιμο ελληνικό Jazz-Fusion.

 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back