Ο Γεωργίου Ευθύμιος – Σπυρίδων φοιτητής Μηχανικός Χωροταξίας & Ανάπτυξης στη Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, γράφει για τα μνημεία της Κόνιτσας
Η ξεχωριστή σημασία του πολιτιστικού πλούτου και η πολιτιστική κληρονομιά του οικιστικού συγκροτήματος της Κόνιτσας, με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του στην περιοχή τονίζεται στη φοιτητική έρευνα που έλαβε χώρα στα πλαίσια του καλοκαιρινού πανεπιστήμιου που διεξάγεται κάθε χρόνο στην περιοχή. Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε με την καθοδήγηση αξιόλογων πανεπιστημιακών καθηγητών ακολουθήθηκε καθορισμένη μεθοδολογία που μέσω της παρατήρησης και ιεράρχησης των βασικών μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κόνιτσας προέκυψε η εξαγωγή ορισμένων αποτελεσμάτων. Το κεντρικό ερώτημα που αποτέλεσε πυξίδα στην έρευνα είναι… ποιες είναι οι στάσεις και οι αντιλήψεις των κοινωνικών δρώντων για τα βασικά μνημεία της Κόνιτσας.
Για την έρευνα το δείγμα ατόμων είναι από διαφορετικά οικονομικά και κοινωνικά στρώματα, επαγγέλματα όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής, μετανάστες, τουρίστες. Το δείγμα έγινε η προσπάθεια να είναι όσο παραπάνω αντιπροσωπευτικό για να αποτυπώνεται η συνολική εικόνα. Η εφαρμογή βασίστηκε σε συνεντεύξεις, φωτογραφίες από πλήθος ατόμων.
Μετά από την εξαγωγή της έρευνας προέκυψαν τα βασικά μνημεία του οικιστικού συγκροτήματος της Κόνιτσας.
- Το γεφύρι της Κόνιτσας
- Το Τζαμί του Σουλεϊμάν Α΄
- Δρακόλιμνη
- Μονή Στομίου
- Σπίτι Άγιος Παΐσιου
- Οικιστικό συγκρότημα Χάμκως
- Το φαράγγι του Αώου
Από τις συνεντεύξεις προέκυψαν ενδιαφέρον αποτελέσματα. Πρώτον το σύνολο του δείγματος συμφώνησε ότι το βασικότερο μνημείο είναι το τοξωτό γεφύρι της Κόνιτσας, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων. Η αρχιτεκτονική του βασισμένη στην πέτρα και ο σχεδιασμός που είναι χαρακτηριστικό των ηπειρωτών μαστόρων, προκαλεί εντύπωση στους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή, λόγω της εξαιρετικής ομορφιάς του. Επιπλέον στη γέφυρα είχε γίνει συντήρηση εργασία και προτάθηκε η ιδέα από τους πολίτες για την κατασκευή περιπτέρου γεωργικών προϊόντων. Στην ερώτηση ποιο είναι το βασικότερο μνημείο απάντησαν οι ερωτηθείς…
Οι προσωπικές μαρτυρίες των κατοίκων στην περιοχή που τόνισαν «Το μνημείο της Χάμκως είναι σημαντικό δεν χρησιμοποιείται, παρόλο που είναι παλιό αρχοντικό. […]. Επιπλέον η εκδήλωση του Φεστιβάλ προσελκύει κόσμο αναλόγως τον καλλιτέχνη σημαντικές παρουσίες ήταν ο Χατζής και ο Μάλαμας που προσέλκυσαν κατοίκους απ΄ολη την Ήπειρο. Επιπλέον υπάρχει ο χώρος από το «ΜΠΟΥΡΑΖΑΝΙ» που φιλοξενούνται άγρια ζώα και η Παναγία της Μολυβοσκέπαστης με πλούσια ιστορία όπου η οροφή είναι μολύβι, εξ ου και η και Μολυβοσκέπαστη.
Το καλοκαιρινό πανεπιστήμιο που διεξάχθηκε σε συνεργασία του Δήμου Κόνιτσας και του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων έδωσε την ευκαιρία να συνυπάρξουν αρμονικά φοιτητές από την Βραζιλία, την Κίνα, την Ινδία και την Ευρώπη με τους κατοίκους της περιοχής. Οι φοιτητές γνώρισαν την ηπειρώτικη τέχνη, μαγεύτηκαν από τον φυσικό πλούτο της περιοχής, διασκέδασαν στα τοπικά πανηγύρια υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής. Μάλιστα υπήρχαν άτομα από την άλλη άκρη της γης που εξέφρασαν ενδιαφέρον να ασχοληθούν ερευνητικά με τα ηπειρώτικα τραγούδια.
Η επιτυχία του καλοκαιρινού πανεπιστημίου είναι σημαντική και ελπίζουμε η φετινή διεξαγωγή του καλοκαιρινού πανεπιστημίου να ακολουθήσει την ίδια ρότα με την τα προηγούμενα χρόνια. Αυτής της ανταλλαγής απόψεων, της γνωριμίας φοιτητών του εξωτερικού με την Ήπειρο, την προσπάθεια ενότητας της επιστημονικής έρευνας και πρακτικής για την αξιοποίηση της ιστορικότητας και της πολιτιστικής αξίας της περιοχής, τον προσδιορισμό του βασικού αναπτυξιακού χαρακτήρα της Κόνιτσας που οι συγκεκριμένες δράσεις τονώνουν και ζωντανεύουν την καθημερινή ζωή και φυσικά την διασκέδαση σε τοπικά χώρια στους ήχους του ηπειρώτικου κλαρίνου.