ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα παλιά και λίγα νέα έργα και ένα στοίχημα

Εικόνα του άρθρου Τα παλιά και λίγα νέα έργα και ένα στοίχημα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2019, 14:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μόλις 20 είναι τα νέα έργα που προβλέπονται στο τεχνικό πρόγραμμα έργων του Δήμου Ιωαννιτών για το 2020, το οποίο «πέρασε» από το δημοτικό συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία, στο πνεύμα… συναίνεσης του «Κλεισθένη».

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και την «Αριστερή Παρέμβαση», έδωσαν τη θετική τους ψήφο, με διαφορετικό τόνο η καθεμία. Η παράταξη του πρώην δημάρχου Θωμά Μπέγκα μίλησε για «ένα φιλόδοξο τεχνικό πρόγραμμα» και είδε σε αυτό «την επιβεβαίωση της δική της πολιτικής», ενώ η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη, η οποία ήταν η πιο επικριτική, μίλησε για «αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος που συνέταξε η προηγούμενη δημοτική αρχή», «για μια πρόχειρη επικαιροποίηση» και για «απουσία στοιχειώδους οράματος» και έδωσε τη θετική της ψήφο με τη γνωστή πια επισήμανση περί «πίστωσης χρόνου». Η παράταξη του Λάζαρου Νάτση έκανε κι αυτή την επισήμανση περί λίγων νέων έργων και ευχήθηκε το επερχόμενο τετραετές πρόγραμμα να είναι διαφορετικό.

Ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, από την πλευρά του, δεν επιχείρησε να αποκρούσει τους ισχυρισμούς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. «Για μας το ζητούμενο δεν είναι αν πρόκειται για παλιά ή νέα αλλά αν είναι χρήσιμα για τους συνδημότες μας», τόνισε και εστίασε το ζήτημα στην υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος. Όπως ειπώθηκε κατά τη συνεδρίαση, τα ποσοστά υλοποίησης των τεχνικών προγραμμάτων κάθε χρόνο είναι πολύ μικρά. Για τη δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ, το ζητούμενο είναι να ανέβουν αυτά τα ποσοστά.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος, που ήταν και ο εισηγητής, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα έργων για το 2020 αποτυπώνει τις δύο βασικές πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής: Την ισόρροπη κατανομή των πόρων και την επιτάχυνση των έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ. Για τα έργα ΕΣΠΑ εξέφρασε και τον προβληματισμό του καθώς, όπως είπε, εκτελείται μόνο ένα έργο (το νηπιαγωγείο στους παλιούς στρατιωτικούς φούρνους» και υπάρχει μόνο μια μελέτη για την ανάπλαση των πρώην στρατιωτικών φυλακών - ασκώντας έτσι και έμμεσα κριτική στην πρώην δημοτική αρχή. Ο κ. Μπέγκας, λίγο αργότερα, υπενθύμισε τις δυσκολίες που υπήρχαν κατά τη θητεία του για την εκτέλεση έργων, όπως ήταν τα capital controls, οι απεργίες μηχανικών και οι αλλαγές στο σύστημα δημοπράτησης έργων.

Όσο για την ισόρροπη κατανομή των πόρων στις Δημοτικές Ενότητες, την οποία αμφισβήτησαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης,  η δημοτική αρχή υποστήριξε ότι «ισόρροπη ανάπτυξη δεν σημαίνει διαίρεση χρημάτων με αριθμό κατοίκων αλλά ιεράρχηση των αναγκών», με τον Άρη Μπαρτζώκα της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» να υπογραμμίζει ότι «αν ήταν έτσι, οι Δήμοι θα παρέμεναν καποδιστριακοί».

Τέλος, ο κ. Αρλέτος υπογράμμισε ότι η εκπόνηση του Τοπικού Χωρικού Σχεδίου, για το οποίο υπάρχει από το αρμόδιο υπουργείο η διαβεβαίωση χρηματοδότησής του, αποτελεί προτεραιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back