Μια κάπως πιο… προσεκτική εκδοχή του αγροτικού κοινωνικού επιχειρείν, προσπάθησαν να δώσουν ομιλητές στην εκδήλωση του προγράμματος Agrifarm, στο οποίο εταίρος είναι ο Δήμος Ζίτσας, μαζί με την «Κοινωνία των τριών τρίτων», τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα», τον Δήμο Τόρε Σάντα Σουσάνα και τη CIA Apulia, από την Ιταλία.
Ο σκοπός του προγράμματος που ξεκίνησε και επίσημα, με την ενημερωτική εκδήλωση στο παλιό δημαρχείο Ζίτσας, είναι να ωθήσει/βοηθήσει τους αγρότες στο κοινωνικό επιχειρείν.
Όπως ήταν αναμενόμενο, κεντρική θέση στη συζήτηση είχαν τα αρωματικά φυτά ως προτιμώμενες καλλιέργειες. Λίγες μέρες πριν, είχε γίνει μια αντίστοιχη εκδήλωση-παρουσίαση έρευνας στο δημαρχείο Ιωαννίνων, πάλι με θέμα αναφοράς τα αρωματικά φυτά.
Γιατί τόσος χαμός λοιπόν με τις συγκεκριμένες καλλιέργειες; Μπορούν να εξασφαλίσουν εισόδημα στους αγρότες που θα επιχειρήσουν; Και ναι, αλλά και… όχι, όπως προέκυψε από την εκδήλωση.
Καταρχάς, η «κεντρική ιδέα» του προγράμματος είναι το συνεταιριστικό επιχειρείν, μέσω των φορέων ΚΑΛΟ (ΚΟΙΝΣΕΠ, συνεταιρισμοί), αλλά και πιο «άτυπων» μορφών, όπως είπε ο Νίκος Δημητριάδης, πρόεδρος της «Κοινωνίας 3/3», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί με «άτυπες» μορφές.
Ο γενικός γραμματέας της εταιρίας Κώστας Οικονομόπουλος, έκανε μια εισαγωγή παρουσιάζοντας το έργο Agrifarm και τον τρόπο με τον οποίο θα μπει σε εφαρμογή.
Οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Θανάσης Ράγκος και Πασχαλίνα Χατζοπούλου, ήταν πολύ συγκεκριμένοι για τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της απόφασης ενασχόλησης με αυτές τις καλλιέργειες.
Η βασική απόφαση για την ενασχόληση, πρέπει να στηριχθεί στην επιλογή του είδους, ανάλογα με την αγορά του. Δεν υφίσταται το «ιπποφαές είναι, θα πουλήσει» που λεγόταν πριν από μερικά χρόνια. Επίσης, υποφώσκει ο κίνδυνος να επιλεγεί μεν ένα «δημοφιλές» αρωματικό φυτό, αλλά μέχρι να φτάσει στο τελικό στάδιο παραγωγής του, να μην έχει την ίδια αγοραία αποδοχή.
Επίσης, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», χρειάζεται επιμονή στον τομέα της αγοράς, όπου όμως, δεν υπάρχει σταθερότητα. Επίσης, χρειάζεται οικονομική ανάλυση. «Δεν μπαίνουμε στη λογική του μηνιαίου μισθού-είναι λανθασμένη προσέγγιση», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ράγκος, για να υπογραμμίσει τις αστάθειες μιας παραγωγικής διαδικασίας.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τοποθετήσεις σχετικά με το συνεταιρίζεσθαι και την κοινωνική οικονομία, αλλά και μεταφορά εμπειρίας από αγρότες και αγρότισσες που ήδη ασχολούνται με τα αρωματικά φυτά και την παραγωγή τους.