Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μέτρα του Δήμου για τις επιχειρήσεις

Εικόνα του άρθρου Τα μέτρα του Δήμου για τις επιχειρήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2020, 18:13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε τα μέτρα για τη στήριξη επιχειρήσεων, τα οποία αναμένονταν εδώ και αρκετό καιρό.

Τα μέτρα είναι σε μερικά σημεία παρόμοια με εκείνα που είχαν ανακοινωθεί τον περασμένο Απρίλιο, αλλά με ισχύ πλέον μέχρι το τέλος του (πολύπαθου) 2020.

Διαβάστε ακόμα: Καταλύματα-εστίαση: Το καλοκαίρι που θέλουν να ξεχάσουν

Δύο σημεία από τις σημερινές δηλώσεις του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ και του αντιδημάρχου Οικονομικών Φώτη Βάββα, κάνουν εντύπωση:

Πρώτον, ότι το κόστος των μέτρων κυμαίνεται μεταξύ 600.000-700.000 ευρώ και ότι ήδη, στα φετινά έσοδα ο Δήμος Ιωαννιτών υπολείπεται περίπου 1,1 εκατ. ευρώ στα έσοδα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί.

Δεύτερον, ότι ένα κομμάτι των μέτρων που ανακοινώθηκαν, θα ισχύσουν από το 2021.

Ο Δήμος είχε ανακοινώσει μέτρα και τον περασμένο Απρίλιο, τα οποία ωστόσο ήταν ουσιαστικά ό,τι προέβλεπαν οι ΚΥΑ, συν οι απαλλαγές από δίδακτρα και τροφεία, για τους μήνες της καραντίνας

Τώρα, έρχεται η «δεύτερη δέσμη» που είχε ανακοινωθεί από τότε. Ο κ. Βάββας είπε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών «είναι ο πρώτος που προχωρά σε επιπλέον μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και της κοινωνίας». Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, μεγαλύτερων Δήμων (π.χ. Πάτρα) που έχουν ανακοινώσει μέτρα στήριξης για τις τοπικές οικονομίες.

Οι κ.κ. Ελισάφ και Βάββας τόνισαν ότι τα μέτρα είναι ένας συνδυασμός των αναγκών, των προτάσεων των παρατάξεων και της αντοχής του Δήμου, που καλύπτει από ίδιους πόρους το σχεδιασμό.

«Η πρώτη φάση της πανδημίας που πέρασε σχετικά ανώδυνα για την περιοχή μας άφησε βαθύ αποτύπωμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης. Η φάση στην οποία βρισκόμαστε τώρα είναι ακόμη δυσκολότερη και κανένας δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η εξέλιξη όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα» τόνισε ο κ. Ελισάφ και πρόσθεσε: «Ο Δήμος έρχεται σήμερα να αποδείξει ότι είναι αρωγός της τοπικής επιχειρηματικότητας, ότι επιθυμεί έμπρακτα να στηρίξει τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα όρια του και μαζί την τοπική οικονομία».

Ο κ. Βάββας είπε μεταξύ άλλων, ότι έχει ληφθεί μέριμνα και για προβλήματα που εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως για παράδειγμα οι τρέχουσες υποχρεώσεις τελών τραπεζοκαθισμάτων και οι νέες υποχρεώσεις, όπως προέκυπταν από τα πράγματα.

Τα μέτρα είναι τα εξής, με ισχύ μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020:

  • Μείωση 50% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και οι οποίες διέκοψαν ή ανέστειλαν υποχρεωτικά και ολοσχερώς τη λειτουργία τους κατά την περίοδο εφαρμογής της ανωτέρω ΠΝΠ.
  • Μείωση 30% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου και δεν εντάσσονται στην κατηγορία 1. Τα δύο συγκεκριμένα μέτρα ισχύουν για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος, θα εφαρμοστούν με συμψηφισμό των απαιτήσεων ανταποδοτικών τελών έτους 2021 και θα υλοποιηθούν με τη μέθοδο του πλασματικού εμβαδού.
  • Μείωση ως και 50% των τελών τραπεζοκαθισμάτων, αναλογικά προς την επιβαλλόμενη μείωση του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων, προς εφαρμογή των οριζόμενων στην παρ. 3 του άρθρου 65 του Ν.4688/24-05-2020.

Τα μέτρα για το 2021:

  • Μείωση τουλάχιστον κατά 10% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία στις τοπικές κοινότητες Μαρμάρων, Σταυρακίου και Νεοχωρόπουλου.
  • Μείωση 40% του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 25/1975 (Α΄ 74), για όλες τις ΜΜΕ επιχειρήσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
  • Μείωση 40% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.
  • Μείωση 30% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις που κατά το 2021 θα διατηρήσουν ή θα προσλάβουν επιπλέον προσωπικό συγκριτικά με το Μ.Ο. του προσωπικού τους κατά το έτος 2020.
  • Μείωση 30% των τελών χρήσης κοινόχρηστου χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις νεοϊδρυθείσες το 2021 επιχειρήσεις.

 

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back