Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μέτρα… χωρίς εκπλήξεις

Εικόνα του άρθρου Μέτρα… χωρίς εκπλήξεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2020, 20:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών αποφάσισε σήμερα πώς θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις της πόλης που πλήττονται από τα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του κοροναϊού –απαιτείται στη συνέχεια και το «πράσινο φως» από το δημοτικό συμβούλιο.

Όσα μέτρα ανακοίνωσε ο Δήμος, είναι τα αναμενόμενα, όσα δηλαδή προβλέπονται στις ανάλογες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου συν αυτό της απαλλαγής διδάκτρων και τροφείων για τους πολίτες, όπως έχουν κάνει ήδη κι άλλοι Δήμοι της χώρας.

Ωστόσο, από την ανακοίνωση προκύπτει μια διάθεση να παρθούν κι άλλα μέτρα κυρίως για την μετα-κοροναϊού εποχή, με τη σημαντική υποσημείωση όμως ότι «πρέπει να υπάρξει η συνδρομή της κυβέρνησης», μια υποσημείωση που μπορεί να ανατρέψει την όποια καλή διάθεση.

Η δημοτική αρχή μιλάει λοιπόν για «δεύτερη δέσμη μέτρων» που ακόμα, όμως, δεν είναι δέσμη μέτρων.Όπως προστίθεται, η οικονομική υπηρεσία του Δήμου και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος θα επεξεργαστούν και τις προτάσεις που κατέθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για το διάστημα της κρίσης και οι οποίες, αφού κοστολογηθούν, θα κατατεθούν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχουν προτάσεις των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίες δεν έχουν δημοσιοποιηθεί ακόμα, και για την περίοδο μετά τον κοροναϊό, με το Δημαρχείο να σημειώνει ότι «αυτές θα εξεταστούν κατά την περίοδο της σταδιακής άρσης των μέτρων και με βάση την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού». 

Για τις σημερινές αποφάσεις, γραπτές δηλώσεις έκανε όχι μόνο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ αλλά και ο Γιώργος Αρλέτος, αντιδήμαρχος Έργων και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, και ο Φώτης Βάββας, αντιδήμαρχος Οικονομικών. «Σήμερα πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και των επαγγελματιών. Ξέρουμε την αγωνία τους, αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς τους. Είμαστε εδώ, δίπλα σε όλους και θα επανέλθουμε αν κριθεί απαραίτητο» αναφέρει ο κ. Ελισάφ. Ο κ. Αρλέτος εκτιμά, από την πλευρά του, ότι όσα αποφασίστηκαν «απαντούν στην αγωνία των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών της πόλης» όπως και ότι η δημοτική αρχή «έχει τη διάθεση να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις του τόπου για να συνδιαμορφώσει τα μέτρα εκείνα που θα τονώσουν την τοπική οικονομία».

Ο αντιδήμαρχος κ. Βάββας κάνει λόγο για μια «ολοκληρωμένη, κοστολογημένη και άμεσα υλοποιήσιμη πρόταση» -στην ανακοίνωσή πάντως δεν αναφέρεται το κόστος των παρεμβάσεων. 

Τα μέτρα λοιπόν, είναι:

ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΟΙΚΙΩΝ

Μείωση κατά 40% στις επαγγελματικές μισθώσεις σε δημοτικά ακίνητα όπου στεγάζονται επιχειρήσεις που σταμάτησαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Για την εφαρμογή της μείωσης, θα πρέπει η μίσθωση να είναι ενεργή. Στην περίπτωση που έχουν βεβαιωθεί τα οφειλόμενα μισθώματα θα γίνει διαγραφή του αντίστοιχου βεβαιωμένου ποσού μετά από  απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής. Τα ίδια ισχύουν και για επαγγελματικές μισθώσεις με τη Δημοτική Ανώνυμη Εταιρία Ακινήτων Ιωαννίνων (ΔΗΑΝΕΤΑΙ). Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με καταστήματα που ανήκουν σε Κληροδοτήματα.

Επίσης, η απόφαση αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, κι όχι αυτές που πλήττονται. Κάτι που ίσως οφείλεται στις εισηγήσεις της οικονομικής επιτροπής οι οποίες ήταν έτοιμες προ ημερών, χωρίς να έχει γίνει «ανανέωση» των νέων δεδομένων. Το τι μέλλει γενέσθαι, θα φανεί σύντομα.

Η μεγαλύτερη επαγγελματική μίσθωση που έχει ο Δήμος Ιωαννιτών είναι αυτή με την «Ακτή Αριάδνη» που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο Grand Serai.

ΤΕΛΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Απαλλαγή των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά ή περιορίζουν τη λειτουργία τους από την καταβολή τελών κοινοχρήστων χώρων. Η απαλλαγή θα έχει ισχύ από τις 14 Μαρτίου, ημερομηνία επίσημης ανακοίνωσης αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και των επιχειρήσεων και για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν οι περιορισμοί. Για τους επιχειρηματίες που έχουν ήδη καταβάλει τα τέλη για τη χρήση κοινοχρήστου χώρου τρέχοντος έτους θα γίνει συμψηφισμός με μελλοντικές απαιτήσεις από τέλη χρήσης κοινοχρήστων χώρων.

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ

Απαλλαγή επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους από ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Η απαλλαγή θα ισχύει από τις 14 Μαρτίου.

ΑΛΛΑ ΤΕΛΗ

Παράταση καταβολής τέλους παρεπιδημούντων και τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων έως την 30/08/2020. Για τις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους ή έχουν πληγεί από τα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού θα παραταθεί έως 30/08/2020 η απόδοση του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων. Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας και αναστολής καταβολής, τα οφειλόμενα ποσά δεν θα επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων οφειλών και παράταση προθεσμίας καταβολής δόσεων. Η παράταση δίνεται μέχρι το τέλος Αυγούστου. Οι πληγείσες επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα με ενεργό ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στη σχετική υπουργική απόφαση θα έχουν έκπτωση 25% για τις δόσεις βεβαιωμένων οφειλών με ημερομηνία καταβολής 30 Μαρτίου και 30 Απριλίου.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Το Πνευματικό Κέντρο προχωρά σε αναστολή των διδάκτρων στα εκπαιδευτικά τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, τη Σχολή Κλασικού & Σύγχρονου Χορού, το Εικαστικό Εργαστήρι, το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών και τα Κ.Δ.Α.Π. Η αναστολή έχει ισχύ  έως 10 Απριλίου 2020 με δυνατότητα επέκτασης εφόσον αποφασισθεί η παράταση εφαρμογής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών τμημάτων της Επιχείρησης, όπως αναφέρεται στην απόφαση. Μόλις χτες, πάντως, το Πνευματικό Κέντρο ανακοίνωσε επέκταση της αναστολής λειτουργίας των δομών του μέχρι 30 Απριλίου. Η… ασυγχρονία αυτή προφανώς οφείλεται πιθανόν στις εισηγήσεις που ήταν έτοιμες πριν από  μέρες. Επιπλέον, στην ανακοίνωση δεν εξηγείται τι μέλλει γενέσθαι με όσους έχουν προπληρώσει μέρος ή όλο το ποσό των διδάκτρων της χρονιάς.

ΟΚΠΑΠΑ

Ο ΟΚΠΑΠΑ προχωρά στην απαλλαγή καταβολής των τροφείων  για τους μήνες Μάρτιο  και  Απρίλιο. Τα τροφεία που έχουν ήδη καταβληθεί για τον Μάρτιο θα χρεωθούν στο μήνα κατά τον οποίο θα λειτουργήσουν οι Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί.

ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ

Οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναστέλλουν την καταβολή μισθωμάτων των κυλικείων που βρίσκονται εντός των σχολικών μονάδων από την 1η Μαρτίου μέχρι και την 31η Μαΐου.

ΔΕΥΑΙ

Η ΔΕΥΑΙ παρατείνει κατά ένα μήνα την προθεσμία για την πληρωμή λογαριασμών χωρίς προσαυξήσεις και αναστέλλει τις διακοπές υδροδότησης σε όλες τις περιπτώσεις και ανεξαρτήτως οφειλών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.


*H συνεδρίαση έγινε με τηλεδιάσκεψη, απουσία δημοσιογράφων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back