Τα Γιάννενα «τη γλίτωσαν» επί του παρόντος, για δεύτερη φορά μετά τις 28 Οκτωβρίου του περασμένου έτους. Και αυτή τη φορά, η πόλη και ο νομός δεν περιλαμβάνονται σε ανακοίνωση περαιτέρω περιοριστικών μέτρων πριν από μια εθνική γιορτή, της 21ης Φεβρουαρίου.
Σε αντίθεση με τον περασμένο Οκτώβριο, τα χαρακτηριστικά είναι διαφορετικά, τουλάχιστον αυτά που προκύπτουν από την περιορισμένη, ατελή και προβληματική επίσημη πληροφόρηση.
Ο Δήμος Ζίτσας που τέθηκε σε καθεστώς αυξημένου κινδύνου είναι σαν να… χτύπησε δοκάρι ο κ. Χαρδαλιάς. Πώς αλήθεια επιβάλλεται ένα μερικό lockdown σε μια μητροπολιτική περιοχή, όπου τα όρια Δήμων (όπως εν τω προκειμένω, Ιωαννιτών και Ζίτσας) είναι μόνο διοικητικά και μια σειρά μεγάλες βιομηχανίες αλλά και άλλοι χώροι εργασίας (εκπαίδευση, γραφεία κ.λπ.) όπου εργάζονται οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου, βρίσκονται εκεί;
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, στις 22 του μήνα συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς έλεγε μετ’ επιτάσεως ότι «η ανθρωπογεωγραφία και όχι μόνο, των μητροπολιτικών περιοχών, άρα και της Αττικής, δεν επιτρέπει τη λήψη κάθετων μέτρων ανά Δήμο. Πουθενά σε παγκόσμια πρακτική δεν υπάρχουν πρωτόκολλα, εγχειρίδια διαχείρισης κρίσης για κάτι τέτοιο, όσον αφορά υγειονομικούς κινδύνους».
Από τότε πρέπει λογικά να άλλαξαν τα πρωτόκολλα… Εκτός από τον Δήμο Ζίτσας, αντίστοιχους περιορισμούς έχει και ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη.
Σε ό,τι αφορά τα εγχώρια, ακόμα δεν υπάρχει εξήγηση και επίσημη, υπεύθυνη ενημέρωση γιατί συζητήθηκε εξ αρχής το σενάριο περισσότερων περιοριστικών μέτρων στα Γιάννενα, αλλά και γιατί επιβλήθηκε τελικά στον Δήμο Ζίτσας.
Το μόνο που υπάρχει, είναι μια χτεσινή ανάρτηση του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook για «9 θετικά rapid» στη Ζίτσα. Πέραν τούτου, ουδέν. Ο ΕΟΔΥ δεν δίνει στοιχεία σε τέτοιο γεωγραφικό επίπεδο, ενώ η 6η ΥΠΕ δεν επιτρέπει στην Περιφέρεια Ηπείρου να ανακοινώνει αναλυτικά στοιχεία, όπως κάνει για παράδειγμα η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Άγνωστο το γιατί…
Δυστυχώς, το «σύμπτωμα» της εξ αρχής της πανδημίας, ελλιπούς ενημέρωσης και της διασποράς φημών παραμένει στην πόλη.
Μια πιο καθαρή θέση, εξέφρασε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ. Είπε δηλαδή ότι η πόλη δεν πέρασε «στο κόκκινο» γιατί το ΕΣΥ δεν δέχεται ιδιαίτερη πίεση, παρά τις αυξημένες το τελευταίο διάστημα εισαγωγές. Επίσης, ο κ. Ελισάφ είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, οφείλεται βασικά σε κοινωνικές εκδηλώσεις…
Κάπως έτσι, «άδειασε» εν μέρει τον κ. Καχριμάνη, ο οποίος με άστοχες δηλώσεις του δημιούργησε την αίσθηση ότι υπάρχει μαζική κατάληψη κλινών από ασθενείς εκτός Ιωαννίνων (και χώρας), θέση που υιοθετήθηκε από μερίδα του κόσμου ως στοχοποίηση της ελληνικής μειονότητας και αλβανών πολιτών. Το ζήτημα των ελλείψεων στη γείτονα που οδηγεί ασθενείς να αναζητήσουν περίθαλψη στα Γιάννενα, είναι υπαρκτό και ανθρωπιστικό. Επί του παρόντος, δεν προκαλεί περαιτέρω μέτρα.
Θα πρέπει όμως να υπάρξει επίσημη ενημέρωση από τις αρχές για το μέγεθος του ζητήματος, αλλά και την οργάνωση της αντιμετώπισής του. Οτιδήποτε άλλο πυροδοτεί κοινωνικό αυτοματισμό, είναι ό,τι χειρότερο σε μια έτσι και αλλιώς κουρασμένη κοινωνία.
Ο κ. Καχριμάνης προσπάθησε σήμερα να ανασκευάσει (μέσω απαντητικής επιστολής του στον δήμαρχο Δερόπολης στο facebook) λέγοντας ότι άλλα εννοούσε. Και συγκεκριμένα αναφέρει ότι αυτό που ζήτησε, ήταν να «μη ‘χρεώνονται’ κρούσματα και νοσηλείες που προέρχονται από διακομιδές από την Αλβανία, καθώς έτσι ανεβάζουν τον μέσο όρο που λαμβάνεται υπόψη από την επιστημονική επιτροπή για την επιβολή περιοριστικών μέτρων»… Μόνο που τουλάχιστον οι νοσηλείες θα ήταν πολύ δύσκολο έως αδύνατο να μη «χρεωθούν» από τη στιγμή που απλά υφίστανται με τον πιο χειροπιαστό τρόπο: σε ένα κρεβάτι νοσοκομείου…
Πάντως, τα Γιάννενα δεν ξεπέρασαν τον κίνδυνο. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η κατάσταση στην Ήπειρο ανησυχεί την επιτροπή (δεν είπε για ποιους λόγους) και ότι θα υπάρξει νέα εκτίμηση την προσεχή Τρίτη. Κάτι αντίστοιχο με αυτό που είχε πει και όταν είχε έρθει στα Γιάννενα τον περασμένο Οκτώβριο.
Το θέμα όμως συνεχίζει να υπάρχει: Χωρίς αναλυτική, πλήρη, υπεύθυνη και αρμόδια ενημέρωση, δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί το… γόητρο των αποφάσεων που ανακοινώνονται. Τα περιοριστικά μέτρα πλέον δείχνουν αδιέξοδα και παρά τις διαβεβαιώσεις των ειδικών ότι αποδίδουν, η συνεχής παράτασή τους ενισχύει και την κούραση, αλλά και την εντύπωση ότι όσο δεν ενισχύεται πραγματικά (και όχι διακηρυκτικά) η δημόσια υγεία, τα lockdowns δεν πρόκειται να φύγουν από τη ζωή μας.