Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση»

Εικόνα του άρθρου «Εξαιρετικά επικίνδυνη η κατάσταση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2020, 17:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, ξεκαθάρισε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη».

Έδωσε μερικά στοιχεία, όπως το γεγονός ότι υπάρχουν 256 ενεργά κρούσματα στον Δήμο Ιωαννιτών και 500+ επαφές «υψηλού κινδύνου».

Σε αντίθεση με την Κοζάνη, είπε ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών, ενώ στην Κοζάνη υπάρχει διασπορά στο νομό.

Είπε ακόμα ότι από την πορεία της εξάπλωσης, στα επόμενα 24ωρα, θα κριθεί και αν ο νομός θα περάσει στην «κατάσταση επιτήρησης 4» που ουσιαστικά, είναι καραντίνα.

Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν υπάρχει ποσοτικό όριο, δηλαδή πάνω από έναν αριθμό κρουσμάτων ή κάτι αντίστοιχο.

«Δεν είναι ποσοτικό το θέμα, ακολουθούμε πολυπαραγοντικούς δείκτες.

Δεν αποφασίζει ο υφυπουργός ή μια ομάδα γύρω από αυτόν, αλλά υπάρχει μια εξαιρετική ομάδα γιατρών και ειδικά για το χάρτη επιτήρησης,  υπάρχει επιτροπή με 6 επιδημιολόγους» είπε μεταξύ άλλων.

Ως απάντηση και μοναδικό καθολικό μέτρο, τόσο ο κ. Χαρδαλιάς, όσο και ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, αλλά και ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, υπέδειξαν την τήρηση των μέτρων.

Απαντώντας μάλιστα σε ερωτήσεις για επί μέρους περιστατικά στην πόλη, στα σύνορα με την Αλβανία κ.λπ. ήταν… οριζόντια κατηγορηματικός:

«Η απάντηση σε όλα αυτά, είναι να τηρούμε τα μέτρα: μάσκα, απόσταση, αποφυγή συνωστισμού».

Διευκρίνισε ότι «τα μοναδικά αξιόπιστα γρήγορα τεστ είναι αυτά του ΕΟΔΥ» και ότι τα αποτελέσματά τους περιλαμβάνονται στις καθημερινές αναφορές.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια πρέπει να δηλώνουν τα αποτελέσματα των τεστ εντός 14 ωρών

Ο κ. Καχριμάνης από την πλευρά του τόνισε ότι «είμαστε πολύ δύσκολα, σε έκτακτη περίοδο. Πρέπει να τηρούμε αυτά που πρέπει όλοι και να σεβόμαστε τους δίπλα μας. Αν προσέξουμε όλοι, μπορεί να μην κλείσουμε».

Ευχαρίστησε τον κ. Χαρδαλιά για την επίσκεψη και τη γενικότερη συνεργασία, λέγοντας ότι «στα δύσκολα είναι δίπλα μας».

Τέλος, ο κ. Ελισάφ πρόσθεσε ότι «η πιο σημαντική λύση είναι η ατομική ευθύνη, η αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων και κανόνων. Είναι στο χέρι μας, οι επόμενες μέρες είναι οι πιο κρίσιμες για την πόλη».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back