Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα «μεθεόρτια» του πρώην Ξενία Άρτας

Εικόνα του άρθρου Τα «μεθεόρτια» του πρώην Ξενία Άρτας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2016, 19:50
ΗΠΕΙΡΟΣ

Η υπόθεση του πρώην Ξενία Άρτας συνεχίζει να έχει πολιτικές προεκτάσεις. Το «όχι» του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού στη μετατροπή του Ξενία που βρίσκεται μέσα στο κάστρο της Άρτας σε ιδιωτική ξενοδοχειακή μονάδα ερμηνεύτηκε από τη δημοτική αρχή Αρταίων ως αποτέλεσμα πολιτικής παρέμβασης. 

Η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη έδωσε χτες την απάντησή της, κατηγορώντας τον δήμαρχο Χρήστο Τσιρογιάννη για «αλλαγή πλεύσης» και υπενθυμίζοντας ότι ο δήμαρχος ήταν αυτός που πήγε στο ΚΑΣ με επιστολές του Κώστα Μητσοτάκη και του Σταύρου Θεοδωράκη.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι υπήρχε σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης για έργα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε πρώην Ξενία της χώρας μέσω του νέου ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ο κ. Τσιρογιάννης άλλαξε γνώμη στη συνέχεια.

«Παλέψαμε χρόνια για τον δημόσιο χαρακτήρα χρήσης του Ξενία, μαζί με κάποιους από αυτούς που σήμερα υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει ξενοδοχείο» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΑΣ γνωμοδότησε ότι η λειτουργία ιδιωτικής ξενοδοχειακής εγκατάστασης εντός του κάστρου δεν συνάδει με τον δημόσιο χαρακτήρα του μνημείου καθώς και τον ιστορικό-πολιτιστικό χαρακτήρα του.

Με την κόντρα λοιπόν να έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Χρήστος Παπάζογλου, υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές, έρχεται να παίξει τον ρόλο του ειρηνοποιού και να προτείνει τη συνεργασία του δήμου Αρταίων με το υπουργείο Πολιτισμού (συγκεκριμένα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας) για την κατάρτιση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα σέβεται τον αρχαιολογικό χώρο και θα προβλέπει την καταρχήν αξιοποίηση του μνημείου και στη συνέχεια τις χρήσεις που μπορεί να έχει τόσο το κάστρο όσο και το Ξενία. 

Ο ίδιος εκτιμά πάντως ότι οποιοδήποτε σχέδιο δεν μπορεί να αφήσει εκτός την ιδιωτική πρωτοβουλία όπως και ότι η λειτουργία του πρώην Ξενία αποκλειστικά ως πολιτιστικού χώρου δεν είναι εφικτή. «Διότι ούτε το κράτος, ούτε ο Δήμος έχουν την οικονομική δυνατότητα να διαθέτουν κονδύλια για τη συντήρηση τόσο του κτιρίου όσο και του περιβάλλοντος χώρου, χωρίς να έχουν έσοδα» αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back