Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα λοιμώδη νοσήματα που «ταλαιπωρούν» την Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου Τα λοιμώδη νοσήματα που «ταλαιπωρούν» την Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/11/2016, 10:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Για δεύτερη χρονιά παρουσιάζονται αυξημένα τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ και της ΕΛΣΤΑΤ. Συγκεκριμένα, ενώ από το 2010 ως το 2013 ο αριθμός των κρουσμάτων, μαζί με της γρίπης, ήταν σε καθοδική τάση, από το 2014 ανέβηκε ελαφρά.

Στην Ήπειρο, το 2015 καταγράφηκαν 64 κρούσματα, ποσοστό που τη φέρνει στις χαμηλότερες θέσεις των πανελλαδικών στοιχείων, με μια λογική αναλογία προς τον πληθυσμό της. Από αυτά, τα 4 ήταν βρουκέλλωση, άλλα 4 βακτηριακή μηνιγγίτιδα, 3 ιογενής μηνιγγίτιδα, 11 σαλμονέλωση και 21, τα περισσότερα από όλα, φυματίωση. Αυτά είναι και τα 5 συχνότερα νοσήματα που καταγράφονται σε όλη τη χώρα.

Γεωγραφικά, η σαλμονέλλωση παρουσιάζει ιδιαίτερη επίπτωση σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά και στην Κρήτη, ενώ η φυματίωση, κυρίως στην Αθήνα. Η μηνιγγίτιδα στη Θεσσαλία και στην Αττική, ενώ η βακτηριακή μηνιγγίτιδα στην Αττική και στην Κεντρική Μακεδονία. Τέλος, στη Δυτική Ελλάδα και στην Θεσσαλία παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά επίπτωσης σε βρουκέλλωση. 

Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά και όχι ανησυχητικά. Το ΚΕΕΛΠΝΟ και οι γιατροί συνιστούν πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων εμβολιασμών στα παιδιά και την παρακολούθηση των συμπτωμάτων, ανεξάρτητα από τα στατιστικά στοιχεία.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back