ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα led που δεν ξεκίνησαν ακόμη

Εικόνα του άρθρου Τα led που δεν ξεκίνησαν ακόμη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2024, 21:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν πέρσι τον Μάιο όταν η πρώην δημοτική αρχή του Δημήτρη Παπαγεωργίου έβαζε υπογραφές στη σύμβαση για την αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού (led) με την ανάδοχο εταιρία TΕΡΝΑ-Fotagonled. Mια σύμβαση 19 εκατ. ευρώ, διάρκειας 12 ετών, την οποία είχαν αμφισβητήσει έντονα οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για διάφορους λόγους.

Μεταξύ αυτών και η παράταξη του σημερινού δημάρχου Θωμά Μπέγκα, η οποία είχε καταθέσει και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (μαζί με την παράταξη του Λάζαρου Νάτση) κατά της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, το 2020, για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και Δήμου Ιωαννιτών.

Στις αρχές Απριλίου του 2024, η παράταξη του κ. Μπέγκα ως δημοτική αρχή πια πήρε μια κρίσιμη πολιτική απόφαση: Να μη δώσει συνέχεια στην προσφυγή και να κάνει τα πρέποντα και τα προαπαιτούμενα για τη συνέχιση της σύμβασης, με τον δήμαρχο να δηλώνει ότι «τα χέρια μας είναι δεμένα».

Διαβάστε: Τα led της ΤΕΡΝΑ παραμένουν στα Γιάννενα 

Τρεις μήνες μετά από εκείνη την απόφαση, η υπόθεση των led βρίσκεται ακόμα στις διαδικασίες. Το κρίσιμο βήμα θα είναι η μελέτη εφαρμογής. Και φαίνεται ότι υπάρχει ακόμα δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη σημερινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος κ. Μπέγκας, με αφορμή ερώτηση του δημοτικού συμβούλου Βασίλη Κοσμά από την παράταξη της Τ. Καλογιάννη, επέρριψε ευθύνες για τις καθυστερήσεις στις διαδικασίες στην προηγούμενη δημοτική αρχή.

Ο κ. Μπέγκας κατηγόρησε επί της ουσίας τον κ. Παπαγεωργίου ότι έσπευσε να υπογράψει τη σύμβαση, για να δεσμεύσει την επόμενη δημοτική αρχή, και ότι παράλληλα, στο μεσοδιάστημα, δεν προχώρησε σε κάποιες ενέργειες, όπως όφειλε («παρά τις αλλεπάλληλες επιστολές στις οποίες η ανάδοχος εταιρία δεν έλαβε καμία απάντηση» όπως είπε). Όπως δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού, ορισμό επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής, εγχειρίδιο λειτουργίας και ελέγχου, υπογραφή των συνοδευτικών συμβάσεων, απόδοση χρήσης των εγκαταστάσεων οδικού και αστικού φωτισμού.

Ο δήμαρχος ανέφερε ότι όλα αυτά τα βήματα έγιναν από την παρούσα δημοτική αρχή. Στάθηκε ιδιαίτερα σε ένα από αυτά τα βήματα: στο εγχειρίδιο λειτουργίας και ελέγχου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η επιτροπή παρακολούθησης έλαβε το εγχειρίδιο από τον ανεξάρτητο ελεγκτή του έργου, με την επιτροπή να κάνει τις παρατηρήσεις της και να αναμένεται το follow up.. Το σχετικό εγχειρίδιο θεωρείται προαπαιτούμενο για την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής.

«Έχουμε να υλοποιήσουμε μια πολύ δύσκολη σύμβαση, με πολλές ιδιαιτερότητες. Όσο μπορούμε, θα δώσουμε τη μάχη για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του Δήμου» είπε ο κ. Μπέγκας.

Πρόσθεσε δε ότι η μεγάλη μάχη θα γίνει επί της μελέτης εφαρμογής: «Εκεί θα δούμε ποιο ακριβώς θα είναι το αντικείμενο του έργου, ποια κομμάτια του οδοφωτισμού αποδεχόμαστε εμείς. Και θα λάβουμε υπόψη όποια νέα κατασκευή έχει γίνει. Και σε καμία περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου».

Σε αναμονή λοιπόν της μεγάλης μάχης…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3