Η υπόθεση των led απασχολεί την πόλη των Ιωαννίνων από το καλοκαίρι του 2019. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, υπήρξαν πολιτικές, ουσιαστικές και μη, αντιπαραθέσεις, «όχι» που έγιναν «ναι» με τη βοήθεια των νομοθετημάτων Θεοδωρικάκου, η καθοριστική παρέμβαση της Περιφέρειας Ηπείρου και του περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, μια παράθεση ασαφών οικονομικών και τεχνικών στοιχείων, μια προσφυγή δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τελικά η υπογραφή μιας σύμβασης.
Την υπογραφή στην κυρίως σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης οδοφωτισμού ύψους 19,1 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για 12 χρόνια έμελλε να βάλει στις 31 Μαΐου του 2023 ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Παπαγεωργίου. Στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, ένα ανάδοχο σχήμα αν μη τι άλλο δυνατό: ΤΕΡΝΑ-Fotagonled. Και πιο δυνατή, προφανώς, η ΤΕΡΝΑ η οποία έχει σχεδόν αποκλειστική παρουσία στα μεγάλα έργα της Ηπείρου.
Έντεκα μήνες μετά, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας ετοιμάζεται να υπογράψει και τις υπόλοιπες, συνοδευτικές συμβάσεις (μεσεγγύησης, ενεχύρασης και εκχώρησης απαιτήσεων, ανοίγματος ειδικού λογαριασμού), τις οποίες δεν είχε υπογράψει τον περασμένο Μάιο ο κ. Παπαγεωργίου, ώστε να ξεκινήσει το έργο. Η σύμβαση των 19,1 εκατ. ευρώ θα πάρει κανονικά τον δρόμο της, μετά και το πράσινο φως που έδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση.
«Δεν ξεπουλάμε τις απόψεις μας» είπε ο κ. Μπέγκας, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «ο Δήμος δεν έχει καμία οδό διαφυγής από την εν λόγω σύμβαση στην οποία τον οδήγησε η προηγούμενη δημοτική αρχή» και ότι τα «χέρια μας είναι δεμένα». Ποια θεωρούνταν, ωστόσο, μια οδός διαφυγής;
Η προσφυγή που είχαν καταθέσει τον Νοέμβριο του 2020 στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι παρατάξεις «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα και «Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση, όντας τότε στην αντιπολίτευση. Η προσφυγή αφορουσε κυρίως την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και Περιφέρειας Ηπείρου (η δεύτερη ήταν αυτή που ανέλαβε τη δημοπράτηση του έργου) για τα led, παρότι υπήρξε λίγο καιρό πριν αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μετά από πολλές αναβολές, η υπόθεση έχει οριστεί να εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2024. Σημειωτέον ότι μία από τις αναβολές δόθηκε στη δικάσιμο της 6ης Ιουνίου του 2023 –λίγες μέρες πριν υπογράφηκε η σύμβαση.
Στη σύμβαση υπάρχει ένας όρος που, σύμφωνα με τον κ. Μπέγκα, δεν είναι προς όφελος του Δήμου.
Σύμφωνα με τον όρο αυτόν, σε περίπτωση υπαναχώρησης του Δήμου, αυτός υποχρεούται να καταβάλει στην ανάδοχο το 80% των μελλοντικών πληρωμών με προεξοφλητικό επιτόκιο 5%.
Και η αντιπαράθεση δεν άργησε να έρθει. Ο πρώην δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή» κ. Παπαγεωργίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του καταρχάς, με αρκετό σαρκασμό ομολογουμένως, που η δημοτική αρχή συνεχίζει ένα ακόμη μεγάλο έργο της πρώην δημοτικής αρχής, δήλωσε «περήφανος για αυτή τη σύμβαση» και πρόσθεσε ότι μέχρι την υπογραφή της σύμβασης «τις εταιρίες τις γνώριζα μόνο από τις πινακίδες».
Προ(σ)κάλεσε δε τον κ. Μπέγκα να συνεχίσει στον δρόμο της προσφυγής, από τη στιγμή που ο δήμαρχος χαρακτήρισε τη «σύμβαση αποικιοκρατική και λεόντεια». Ως δικηγόρος, υποστήριξε δε ότι δεν θα επρόκειτο για υπαιτιότητα του Δήμου (άρα δεν θα αφορούσε τον όρο της σύμβασης) αν το Συμβούλιο της Επικρατείας αποδεχόταν την προσφυγή. Την ίδια θέση, ως δικηγόρος κι αυτός, κατέθεσε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας.
Πέρα από τη νομική διάσταση, η πρόθεση του κ. Παπαγεωργίου ήταν να δείξει επί της ουσίας ότι ο κ. Μπέγκας υπαναχωρεί από την αρχική του θέση.
Ο κ. Μπέγκας κατά τη συζήτηση κατέθεσε επίσημα την άποψη της Νομικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την οποία «δύναται να γίνει επίκληση της ρήτρας», ακόμα και με δικαστική απόφαση.
Ο κ. Παπαγεωργίου είπε επίσης ότι ο όρος αφορά την περίοδο μετά την κατασκευή του έργου, που διαρκεί 18 μήνες, την περίοδο της λειτουργίας δηλαδή. Ωστόσο, ο κ. Μπέγκας είπε το αντίθετο λέγοντας ότι «η σύμβαση είναι μία και ενιαία».
Ο πρώην δήμαρχος δικαιολόγησε τη μη υπογραφή όλων των συμβάσεων τον περασμένο Μάιο λέγοντας ότι «προέκυψαν ζητήματα για τη βελτίωση των φωτιστικών σωμάτων»…
Κατά τη συνεδρίαση, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη ζήτησε να υπάρξει αναβολή της απόφασης για την εξουσιοδότηση του δημάρχου όσον αφορά την υπογραφή των υπόλοιπων συμβάσεων, μέχρι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη εισήγηση από τη Νομική Υπηρεσία για να αποφευχθεί κάποια «μελλοντική περιπέτεια».
Ο κ. Μπέγκας υποστήριξε ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε. Έχουμε καθυστερήσει ήδη. Ο ανάδοχος περιμένει στη γωνία και στέλνει τα μηνύματά του».
Κατά τα άλλα, η κα Καλογιάννη υποστήριξε ότι η σύμβαση είναι ελλιπής, όπως και ότι δεν είναι σαφές μέχρι σήμερα το τεχνικό αντικείμενο του έργου. Παράλληλα είπε ότι το έργο είναι απολύτως απαραίτητο για τον Δήμο και έδωσε την ψήφο εμπιστοσύνης της στο ανάδοχο σχήμα: «Ο ανάδοχος που έχει προκύψει από τη μέχρι σήμερα διαδικασία είναι τεχνικά και οικονομικά αξιόπιστος και πιθανολογείται βάσιμα ότι θα εκτελέσει τη σύμβαση τεχνικά άρτια και εμπρόθεσμα».
Η κα Καλογιάννη, κατά την ψηφοφορία, επέμεινε στην πρότασή της για αναβολή της απόφασης. Ο κ. Γκόντας, από την άλλη, υπερψήφισε με την «επιφύλαξη της νομιμότητας». Ναι είπε και ο Παντελής Κολόκας («Όμορφη Πόλη»), αφού πρώτα διαπίστωσε το «πινγκ πονγκ των ευθυνών» μεταξύ της πρώην και νυν δημοτικής αρχής.
Μια αποχή υπήρξε δε από την παράταξη της πλειοψηφίας. Από την ψηφοφορία απείχε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστασία Γιογλή.
Η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε, βάζοντας στο κάδρο την ΤΕΡΝΑ και τα συμφέροντα εταιριών. Για την κα Τσουμάνη, η συζήτηση δεν θα έπρεπε να έχει νομικές διαστάσεις, αλλά πολιτικές. Όπως είπε, θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες για πίεση περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της σύμβασης.
Τα περί επαναδιαπραγμάτευσης των όρων της σύμβασης παραμένουν πάντως ένα ερώτημα.