ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα Γιάννενα μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2023, 20:27
ΑΠΟΨΕΙΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η οργανωτική, εκλογική και πολιτική συντριβή της κεντροαριστεράς ήρθε ως ένας συνδυασμός αποτελεσμάτων: της στοχευμένης, μεθοδικής και ανελέητης ταύτισης με ό,τι θεωρείται κακό στην Ελλάδα, πρακτική που συντονίστηκε άριστα και χρηματοδοτήθηκε πλουσιοπάροχα.

Δεν έφτασε μόνο αυτή όμως. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ηγεμονεύον κόμμα στο χώρο, απέτυχε σε όλα: στρατηγική, στόχευση, πολιτική πρόταση, επικοινωνιακή τακτική και έτσι μεγέθυνε την ήττα.

Κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν μπορεί να προγραμματίζει ο,τιδήποτε, δεν μπορεί να χαράσσει στρατηγική και να εφαρμόζει τακτική, χωρίς να έχει οργανωτική βάση.

Και επειδή οι διαδοχικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ περιόρισαν, έως και ποινικοποίησαν τον συνδικαλισμό, ο παράγοντας του μαζικού εργασιακού χώρου ως κύτταρο πολιτικοποίησης έχει αποδυναμωθεί τρομερά, με οδυνηρές επιπτώσεις για την εργατική τάξη. Η ΝΔ προσπαθεί να αποσυνδεθεί εντελώς από τη συνδικαλιστική της βάση, η πολιτική της στόχευση είναι αλλού πλέον.

 ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ όμως δεν έχουν τέτοιες πολυτέλειες.

Η μαζικότητα έχει μεταφερθεί στην αυτοδιοίκηση. Σε κάθε εκλογές συγκεντρώνονται εκατοντάδες υποψήφιοι-ες στις λίστες και συνδέονται άμεσα με το τοπικό γίγνεσθαι.

Αντί λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ να συνδεθεί με αυτή τη «βασική» πολιτικοποίηση, αποφάσισε να στηρίξει προκαταβολικά τον κ. Παχατουρίδη στο Περιστέρι, ο οποίος μάλλον δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές, ούτε καν συμβούλεψε ψηφοφόρους να το κάνουν.

Στα Γιάννενα αντίστοιχα, στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ «έκαψε» το ίδιο του το ψηφοδέλτιο και, με προεξάρχοντα κορυφαία στελέχη του που έβαλαν πιο μπροστά από την πολιτική στρατηγική, τις προσωπικές τους βλέψεις και κριτήρια, στήριξαν τη δημοτική αρχή, που επίσης δεν ψήφισε ποτέ και πουθενά ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, ήταν στο ευρύτερο στρατόπεδο των σκληρών πολεμίων του.

Η εντελώς ετερόκλητη δημοτική αρχή που προέκυψε, κυμαινόταν από την κεντροαριστερά μέχρι την υπερσυντηρητική δεξιά. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ανεπίσημα, πόνταρε εκεί.

Τα αποτελέσματα φάνηκαν σε τρεις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις: τρομερές αναντιστοιχίες αποτελεσμάτων βουλευτικών-αυτοδιοικητικών εκλογών, περιθωριοποίηση στελεχών και τελικά, ήττα παντού.

Τώρα, το 2023, το ερώτημα είναι διαφορετικό και ξεπερνάει τον ΣΥΡΙΖΑ ή και το ΠΑΣΟΚ, που συνεχίζει να έχει ριζώματα χρόνων στην αυτοδιοίκηση των Ιωαννίνων.

Τώρα, ενόψει εκλογών Οκτωρίου, το ερώτημα είναι η πολιτική επιβίωση του συγκεκριμένου χώρου.

Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει ότι θέλει και 10 μεγάλους Δήμους της χώρας, εκτός από τη Βουλή και τις 13 Περιφέρειες και η ΝΔ παρέμβει ορατά και οργανωμένα στις δημοτικές εκλογές, όχι μιμούμενος την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες και στηρίζοντας πρακτικά τη δημοτική αρχή, τότε τα πράγματα θα μπλέξουν πάρα πολύ.

Τον Οκτώβριο θα πρέπει στα σοβαρά οι παρατάξεις του οριοθετούμενου ως «κεντροαριστερού» χώρου, με όλους τους σχετικούς επιθετικούς προσδιορισμούς, να αλλάξουν τακτική.

Αν συνεχιστούν οι προσωπικές στρατηγικές, οι καμαρίλες και το παιχνίδι των προσωπικών και ευρύτερων προτιμήσεων  που δεν απηχούν σε πραγματικές πολιτικές διαφορές, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το αποτέλεσμα θα είναι οδυνηρό μακροπρόθεσμα, για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Επίσης, θα έχει και ονοματεπώνυμα.

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά: ή προγραμματική ενότητα και κοινή κάθοδος ή προγραμματική και εκλογική ήττα που θα ξεπερνάει τα όρια του Δήμου.

Όπως το έχει καταφέρει επανειλημμένα άλλωστε στα Γιάννενα, ο συγκεκριμένος χώρος.

Ή και το έχει αποφύγει επιτυχημένα, επίσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back