Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα γενέθλια του ενός και μοναδικού Ντζάνγκο Ράινχαρντ

Εικόνα του άρθρου Τα γενέθλια του ενός και μοναδικού Ντζάνγκο Ράινχαρντ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/01/2018, 21:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 108 χρόνια, τέτοια μέρα, γεννήθηκε η κιθάρα στη σύγχρονη μορφή της. O Βέλγος Ρομά Ντζάνγκο Ράινχαρντ ήταν εκείνη η μορφή που έμελλε να αλλάξει σημαντικά την πορεία της παγκόσμιας μουσικής, αφομοιώνοντας τις πιο παράξενες, τότε, εκδοχές της και μεταλαμπαδεύοντάς τες στα πλήθη (τα οποία δεν πίστευαν στα αυτιά τους).

Ο Ράινχαρντ γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1910 και μόλις στα 18 του, έκαψε δύο δάχτυλα σε μια πυρκαγιά που προκλήθηκε στο καραβάνι του. Ήδη, ήταν παντρεμένος με την Μπέλα Μάγιερ και περιόδευε ως μουσικός, παίκτης του μπάντζο. Οι γιατροί πίστεψαν ότι δεν θα ξαναπαίξει έγχορδο, ωστόσο αυτός ανέπτυξε ένα στυλ που θα προκαλούσε αποπληξία ενδεχομένως σε ένα δάσκαλο κλασικής.

Παρότι το ατύχημα πήγε πίσω το σχέδιο να παίξει με πραγματική μπάντα, ο Ντζάνγκο άκουσε μουσικούς όπως οι Ντιουκ Έλινγκτον και Λούις Άρμστρονγκ (με κάποιους έπαιξε μαζί τους κιόλας), ανακαλύπτοντας δρόμους στους οποίους ενδεχομένως ήδη βάδιζε, αλλά δεν ήξερε πώς τους λένε.

Με το βιολιστή Στεφάν Γκραπέλι έφτιαξαν το πιο περιζήτητο τζαζ ντουέτο στο Παρίσι του μεσοπολέμου, σε ένα σχήμα που εξελισσόταν σε κουιντέτο. Ο Ράινχαρντ επιβίωσε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου , γλιτώνοντας από τα ναζιστικά πογκρόμ εναντίον (και των) ρομά και τελικά, πέρασε τον Ατλαντικό μετά το τέλος του πολέμου. Εκεί πια έγινε ευρέως γνωστός, ωστόσο ο δυτικός κόσμος ήταν πολύ μικρός για να τον χωρέσει.

Από τις αρχές του ’50 εγκαταστάθηκε στο Φοντενμπλό, ξεκίνησε ξανά να παίζει με μπάντες και να ηχογραφεί. Στις 15 Μαΐου 1953, πέθανε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back