ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα γενέθλια μιας ποιήτριας

Εικόνα του άρθρου Τα γενέθλια μιας ποιήτριας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2017, 18:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Σήμερα η Πάτι Σμιθ γίνεται 71. Γεννήθηκε στο Σικάγο, κόρη ενός εργάτη και μιας σερβιτόρας, η Πατρίσια Λι δεν πρόδωσε ποτέ την τάξη της, αντίθετα πάλεψε γι αυτή με τα γραπτά της, τις μουσικές της και πάνω από όλα, τους στίχους της.

Εκεί, η Πάτι Σμιθ έβγαλε τη γλώσσα στην εξουσία και σε όλες τις εκφράσεις της, από την εκμετάλλευση στη δουλειά μέχρι την πατριαρχία, αλλά ταυτόχρονα μίλησε για τον έρωτα με τις πιο δυνατές λέξεις που υπάρχουν.

Συνεκτικός κρίκος μεταξύ ρευμάτων και ανθρώπων, όπως ο φωτογράφος Ρόμπερτ Μάπλθορπ και ο κιθαρίστας Φρεντ Σμιθ, μια κόκκινη νευρική γραμμή που ένωσε την ύστερη εποχή των μπίτνικς μέχρι το ξέσπασμα του πανκ και το δικό μας παρόν, η Σμιθ βρήκε το νήμα της απελευθέρωσης στους στίχους του Ρεμπώ, όταν βούτηξε από βιβλιοπωλείο τις «Εκλάμψεις», όταν ήταν ακόμα εργάτρια σε εργοστάσιο.

Το Horses ήταν το πρώτο της άλμπουμ και την καθιέρωσε, μαζί με το δεύτερο και ακόμα πιο επιθετικό Radio Ethiopia. Η γειτνίαση, κυριολεκτική και μουσική με το κλαμπ CBGB πρόσθεσε ένα ακόμα χαρακτηριστικό στην πολυσχιδή της καλλιτεχνική παρουσία, που παραμένει τόσο πληθωρική, όσο η δύναμη των στίχων της.

Πρόπερσι, η Σμιθ ξανάπαιξε στην Αθήνα σε μια συναυλία που άφησε εποχή, όπως και σχεδόν κάθε βήμα της σωστό ή λάθος, σε αυτό τον πλανήτη.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back