Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τα εδώλια και τα «μυστικά» τους

Εικόνα του άρθρου Τα εδώλια και τα «μυστικά» τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/09/2019, 00:55
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Κάθε αρχαίο θέατρο έχει τα δικά του «μυστικά», τις δικές του ιστορίες να πει… Το αρχαίο θέατρο των Γιτάνων, στη Θεσπρωτία, χτισμένο έξω από τα τείχη της ομώνυμης αρχαίας πόλης, δίπλα στον ποταμό Καλαμά, είναι ένα από τα μνημεία της Ηπείρου που τα τελευταία χρόνια τού δίνεται η ευκαιρία να καταθέσει το δικό του αφήγημα. Μετά από τέσσερα χρόνια, και αφού είχαν προηγηθεί ανασκαφικές έρευνες και αρκετές μελέτες, το θέατρο αυτό διεκδικεί πιο δυναμικά τη δική του θέση στον πολιτιστικό χάρτη.

Μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», ολοκληρώνεται η αποκατάσταση τμήματος του αρχαίου θεάτρου. Τις τελευταίες ημέρες, στο κοίλο τοποθετούνται νέα εδώλια τα οποία λαξεύτηκαν από γλύπτες. Τα εδώλια αυτά, πέντε στον αριθμό, έρχονται να αντικαταστήσουν τα «χαμένα» εδώλια του παρελθόντος.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με ομάδα επίβλεψης την τμηματάρχη Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αρχαιολόγο Γεωργία Πλιάκου, ως επικεφαλής, τον πολιτικό μηχανικό Φώτη Βάσση και την αρχαιολόγο Βασιλική Λάμπρου, ανέλαβε να υλοποιήσει ένα έργο που προέβλεπε την αποκατάσταση των τριών κεντρικών κερκίδων του κάτω τμήματος του κοίλου αλλά και άλλες βασικές εργασίες (όπως βελτίωση υποδομών κ.λπ.). Οι τρεις αυτές κερκίδες αφορούν πάνω από 250 εδώλια. Όλα τους χρειάστηκαν από λίγη έως πολλή φροντίδα. Η αρχαιολογική υπηρεσία προχώρησε είτε στην αναδιάταξη ορισμένων εδωλίων (τα οποία είχαν πάρει κλίση) είτε στη συγκόλληση των σπασμένων εδωλίων μετά την απομάκρυνσή τους ή στην κατασκευή κάποιων νέων. Για την αποκατάσταση των σπασμένων εδωλίων χρησιμοποιήθηκαν ράβδοι τιτανίου, λευκό τσιμέντο και ενέματα. Ένα από τα «μυστικά» του λίθινου θεάτρου, είναι ότι πολλά από τα εδώλια είναι απευθείας λαξευμένα πάνω σε βράχο. Και το πιο γνωστό πια «μυστικό» είναι ότι σε κάποια εδώλια διακρίνονται χαραγμένα τα ονόματα Μενέδαμος, Τιμόδαμος, Παυσανίας, Αλέξανδρος κ.ά., όπως και εδώλια με γυναικεία ονόματα (π.χ. «Φιλίστα»).

Η επανατοποθέτηση των αρχιτεκτονικών μελών με παράλληλη προεργασία του υπόβαθρου του κοίλου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017. Με την τοποθέτηση και των νέων εδωλίων, κλείνει ένας σημαντικός κύκλος για το λίθινο αυτό θέατρο του 3ου αι. π.Χ. που αποτέλεσε έναν τόπο διδασκαλίας του αρχαίου δράματος αλλά και έναν χώρο φιλοξενίας των πολιτικών συγκεντρώσεων των Ηπειρωτών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back