Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα δελτία ακραίων καιρικών φαινομένων και οι δημοσκοπήσεις

Εικόνα του άρθρου Τα δελτία ακραίων καιρικών φαινομένων και οι δημοσκοπήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2017, 13:54
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πράγματα που «πέφτουν μέσα», στην Ελλάδα: σίγουρα δεν θα συμπεριλαμβάνατε τις εκλογικές δημοσκοπήσεις και τις προβλέψεις για ακραία καιρικά φαινόμενα ή πιο σωστά, τη «μετάφρασή» τους από ένα μεγάλο κομμάτι των δημοσιολογούντων, καθώς και των ΜΜΕ.

Σήμερα, είναι Παρασκευή πρωί των Φώτων και στα Γιάννενα δεν ψάχνουμε για το τελευταίο βελανίδι σαν τον Σκρατ από την «Εποχή των παγετώνων». Χιονίζει μεν σε υψόμετρα 1.000 και πάνω, αλλά εκεί, τον Δεκέμβριο, στα Γιάννενα, είναι (μαντέψτε), φυ-σιο-λο-γι-κο. Εάν δεν χιονίσει ούτε το χειμώνα εκεί συγκεκριμένα, θα έχουμε διάφορα προβλήματα κλιματικής φύσεως, από αυτά που o Τραμπ αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχουν.

Η «Αριάδνη» λοιπόν, το φαινόμενο που θα μας έθαβε κάτω από το χιόνι, δεν ήρθε. Ή πιο σωστά ήρθε, αλλά όχι με τον τρόπο που «προπαγανδίστηκε» από ένα κομμάτι των μέσων ενημέρωσης. Για παράδειγμα, χτες στα Γιάννενα έβρεχε κατά το μεγαλύτερο κομμάτι του 24ωρου και σήμερα, κάνει κρύο, ενώ θα κάνει και περισσότερο κρύο στην πρόοδο της ημέρας. Αμφότερα, είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά για τα οποία έχουν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι. 

Ωστόσο, ο «μετεωρολογικός συμβολισμός» δεν υπάρχει. Δεν έχει πέσει ιστορικό γεφύρι, όπως πριν από δύο χρόνια, δεν έχουν σημαντικά προβλήματα περιοχές που δεν αντιμετωπίζουν συνήθως, τέτοια εποχή, τα προβλήματα αυτά, δεν έχουν αποκλειστεί ακόμα ορεινά σημεία στην Ήπειρο. Ακόμα και αν αυτό συμβεί στο διάβα της κακοκαιρίας μέχρι αύριο-μεθαύριο, δεν θα είναι η πρώτη τους φορά.

Για να είμαστε δίκαιοι όμως με τους μετεωρολόγους (όχι όλους, αλλά τουλάχιστον αρκετούς), τα δελτία των τελευταίων ωρών δεν είπαν ότι θα χιονίσει ντε και καλά μέσα στα Γιάννενα. Άλλο που η μικρή μας κοινωνική εμμονή με τον καιρό απαιτεί ακρίβεια χιλιοστού στην πρόβλεψη. Επίσης, υπάρχει η προσμονή για εκείνη τη γλυκιά πρώτη ανατριχίλα του κατοίκου της πόλης όταν βλέπει χιόνι έξω από την πολυκατοικία του, η οποία όμως δεν έρχεται.

Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν χρειάζεται προσοχή. Χρειάζεται, ακόμα και μέσα στην πόλη γιατί, όπως θα θυμόμαστε ότι συνέβη και τις τελευταίες μέρες του ’16, η θερμοκρασία με το ζόρι ανέβαινε πάνω από τους 2-3 βαθμούς. Τότε όμως δεν είχαμε υποστεί την «προετοιμασία» για να ζήσουμε τη ταινία «Day after tomorrow» όπου οι ήρωες έκλεισαν την πόρτα και την κλείδωσαν για τους κυνηγούσε (κυριολεκτικά όμως) το κρύο. Επειδή λοιπόν προβλέπονται παγετοί που δεν είναι τόσο εντυπωσιακοί όσο το χιόνι, αλλά πάρα πολύ επικίνδυνοι, δυστυχώς με κόστος στη σωματική ακεραιότητα συνανθρώπων μας συχνά, να προσέχουμε, με ψυχραιμία για ό,τι και αν συμβεί.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back