Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Oι μασκαράτες της Κυριακής και η Καθαρά Δευτέρα

Εικόνα του άρθρου Oι μασκαράτες της Κυριακής και η Καθαρά Δευτέρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/03/2020, 17:16
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

1 Φεβρουαρίου 1915, και τα Γιάννενα γιορτάζουν την Κυριακή της Τυρινής, τις Μεγάλες Αποκριές.

Πριν από 105 χρόνια, την Κυριακή εκείνη, ο καιρός ήταν καλός. Η εφημερίδα «Ήπειρος» δίνει την περιγραφή της: «Θαυμάσιος ο καιρός την τελευταίαν Κυριακήν των Απόκρεω. Τούτο συνετέλεσε να ζωηρεύση η κίνησις εις την πλατείαν και εις τα λοιπά κέντρα… Οι μασκαράτες ήσαν αρκετές, μεταξύ δε αυτών και μερικές που διεσκέδαζον τον κόσμον».

Μία από τις μασκαράτες κέρδισε τις εντυπώσεις. Μια άμαξα με τέσσερις προσωπιδοφόρους «συμβολίζοντας τους υποψηφίους βουλευτάς μας. Έφεραν υψηλούς πίλους και κρατούσαν παπούτσια, τα οποία φυσικά τους τα έδωσαν οι εκλογείς. Μερικοί εκ των υποψηφίων παρακολουθούντες αυτήν και τον συμβολισμόν της, εμελαγχόλησαν» γράφει η «Ήπειρος» σε δημοσίευμά της στις 4 Φεβρουαρίου. Η μασκαράτα αναφερόταν στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές τον Μάιο του 1915 από την κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη. Σε αυτές ψήφισαν και οι περιοχές που είχαν απελευθερωθεί, όπως η Ήπειρος.

Πίσω στις Απόκριες, το βράδυ «απεσύρθησαν ως συνήθως όλοι εις τας φωλιές των. Οι ξενύχτηδες –να που υπάρχουν και εδώ από τα θηρία αυτά- πηγαίνοντας περί τα χαράγματα να κοιμηθούν είδεν και ομολογούν ότι, τουλάχιστον σε κάθε γειτονιά τρία τέσσερα σπίτια είχον χορούς και πανηγύρια. Φανταζόμεθα, ύστερα από τους χορούς και τα πανηγύρια και την άφθονον κατανάλωσιν της ευθυμίας».

Η Καθαρά Δευτέρα ξημέρωσε, και ο καιρός δεν ήταν ιδιαίτερα καλός. «Έκοψε τον βήχα μερικών που ήθελαν να εξακολουθήσουν τα φαγοπότια και τα γλέντια πηγαίνοντας στα κούλουμα» είναι η γλαφυρή περιγραφή της εφημερίδας.

Ωστόσο όλοι «είχαν ετοιμάσει από βραδύς τας προμηθείας των, τον ταραμά, τα κάρδαμα, τας ντολμάδες και μαζί με πολλά άλλα τα απαραίτητα σκορδάκια. Ο συννεφιασμένος ουρανός και η ψιλή αλλά διαρκής βροχή, τους εξηνάγκασε να καταναλώσουν όλας αυτάς τας προμηθείας κάτω από την στέγη του σπιτιού των». Εκείνη την εποχή, οι Γιαννιώτες έκαναν εκδρομές στους λόφους της πόλης, όπως στον λόφο Βελισσαρίου, για να γιορτάσουν την Καθαρά Δευτέρα όπως κι άλλες αργίες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back