πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tα αδιέξοδα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου Tα αδιέξοδα των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2022, 23:48
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To μεγάλο κεφάλαιο των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), των οποίων η μη λειτουργία έχει πάει βήματα πίσω τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, συνεχίζει να μην κλείνει. Από τη μια μεριά η Περιφέρεια Ηπείρου, από την άλλη ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και στη μέση οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και φυσικά οι πολίτες.

Εδώ και χρόνια θα έπρεπε να λειτουργούν οι σταθμοί μεταφόρτωσης Ιωαννίνων, Ζίτσας, Πωγωνίου, Μετσόβου, Άρτας, Γ. Καραϊσκάκη, Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας. Την κατασκευή των υποδομών αυτών όπως και την προμήθεια του εξοπλισμού είχε αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από προγραμματική σύμβαση με τους πρώην νομαρχιακούς ΦοΔΣΑ, και με τη χρηματοδότηση των πολλών εκατομμυρίων ευρών να προέρχεται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Και οι οκτώ αυτοί σταθμοί αποτελούσαν την α’ φάση του σχεδιασμού. Κανονικά, θα έπρεπε να οργανώνεται η β’ φάση και η υλοποίηση κι άλλων σταθμών μεταφόρτωσης που θα εξυπηρετούν τους υπόλοιπους Δήμους. Η κουβέντα αυτή δεν έχει αρχίσει καν…

Σημειωτέον ότι η λειτουργία του δικτύου αυτού έχει μεγάλη σημασία για την καλύτερη και πιο οικονομική διαχείριση των απορριμμάτων.

Προς το παρόν, συνεχίζει να υφίσταται η διαφορετική θεώρηση της κατάστασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του ΦοΔΣΑ, που έχει αποκτήσει τα τελευταία δύο χρόνια όχι μόνο πολιτικές αλλά και δικαστικές διαστάσεις. Το μεγάλο «αγκάθι» φέρεται να είναι η εξάμηνη δοκιμαστική περίοδος. Η Περιφέρεια Ηπείρου επιμένει ότι η δοκιμαστική λειτουργία πρέπει να γίνει από προσωπικό του ΦοΔΣΑ ή των Δήμων, επικαλούμενη τους όρους των συγχρηματοδοτούμενων έργων, ενώ ο ΦοΔΣΑ υποστηρίζει ότι μπορεί να γίνει από ιδιώτη.

Τον τελευταίο καιρό, η περιφερειακή αρχή πιέζει τον ΦοΔΣΑ να παραιτηθεί των διαφόρων προσφυγών, και κυρίως για την υπόθεση του υπολείμματος, και να συνεργαστεί για τη δοκιμαστική λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαν γίνει τοποθετήσεις εκ μέρους της περιφερειακής αρχής περί ξεχωριστών προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων για τη λειτουργία των σταθμών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως και η θέση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων σε όλα όσα γίνονται. Για τον Σύλλογο τόσο η Περιφέρεια όσο και ο ΦοΔΣΑ και οι Δήμοι συμφωνούν σε κάτι: στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας κατά την κανονική περίοδο λειτουργίας των ΣΜΑ.

«Η Περιφέρεια ‘καλεί σε μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα’ αφού προσπαθεί να ‘φορτώσει’ στους Δήμους τη δική της υποχρέωση για δοκιμαστική λειτουργία ώστε να παραδώσει το έργο 7 χρόνια μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης. Οι Δήμοι, πιεσμένοι από την αύξηση του κόστους της αποκομιδής απορριμμάτων και την πολυετή καθυστέρηση στην παράδοση των ΣΜΑ, προσπαθούν να ‘φορτώσουν’ τη λειτουργία των ΣΜΑ στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες καθαριότητας» αναφέρει.

Όσο για την Περιφέρεια Ηπείρου που επικαλείται τη δοκιμαστική λειτουργία από τους Δήμους, ο Σύλλογος υπενθυμίζει ότι η ίδια προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις για τη μεταφορά του υπολείμματος σε ιδιώτες. Για τον Σύλλογο επιβάλλονται οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. «Είναι δεδομένο ότι όσο δεν κάνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, οι Δήμοι, ο ΦοΔΣΑ και η Περιφέρεια θα δημιουργούν υποδομές με κρατικό χρήμα για να τις κάνουν δώρο στους εργολάβους» τονίζει. Εύλογα δε, αναρωτιέται πώς θα δικαιολογήσουν οι δήμαρχοι και τα δημοτικά συμβούλια τη διάθεση προσωπικού για τη λειτουργία των ΣΜΑ, όταν ανέθεταν σε ιδιώτες κομμάτια της καθαριότητας με το επιχείρημα ότι οι υπηρεσίες αδυνατούν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back