Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα 150 δελφίνια του Αμβρακικού γιορτάζουν

Εικόνα του άρθρου Τα 150 δελφίνια του Αμβρακικού γιορτάζουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/06/2022, 21:12
ΗΠΕΙΡΟΣ

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος η σημερινή, και από τους γιορτασμούς δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα 150 κοσμοπολίτικα δελφίνια του Αμβρακικού Κόλπου. 

Πρόκειται για ιδιαίτερα φιλικά προς τον άνθρωπο εμβληματικά ρινοδέλφινα (Tursiops truncatus), το δεύτερο μεγαλύτερο είδος δελφινιών των ελληνικών θαλασσών. Κολυμπούν σε οικογένειες των 20-30 ατόμων και παρουσιάζουν μία ιδιαίτερη συμπεριφορά και οικολογία.

Τις πρωινές ώρες, όταν αναζητούν το πρωινό τους στα νερά του Αμβρακικού, ο επισκέπτης, με ένα τουριστικό σκάφος μπορεί να χαρεί ανεμπόδιστα την παρουσία τους, να τους τραγουδήσει να τα θαυμάσει και να τα χειροκροτήσει. Αυτά θα ανταποδώσουν με μακροβούτια και χαρές, ενώ οι επευφημίες των θεατών, όπως και η μουσική - κλασική κατά προτίμηση - τα ενθουσιάζει.

Τα ρινοδέλφινα προτιμούν την παράκτια περιοχή, όπου κυνηγούν με ευκολία ψάρια του βυθού, αφρόψαρα, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές, γαρίδες και καβούρια, με ιδιαίτερη προτίμηση στα επιπελαγικά ψάρια, όπως η σαρδέλα, η φρίσσα, ο γαύρος και ο κέφαλος. Γι΄ αυτό και η πρόσβαση σε αυτά είναι πολύ άνετη και σίγουρη.

Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος από 2,5 έως 3,5 μέτρα και βάρος γύρω στα τριακόσια κιλά, ενώ τα νεογέννητα είναι αρκετά μεγαλόσωμα με μήκος που φτάνει το ένα μέτρο.

Πρόσφατες έρευνες κατέγραψαν τουλάχιστον 80 είδη ψαριών στον κόλπο και τις λιμνοθάλασσες και ο κατάλογος αυτός συνεχώς μεγαλώνει, ενώ δεσπόζουσα θέση μαζί με τα δελφίνια, κατέχουν και οι χελώνες Caretta- Caretta, οι οποίες επίσης κολυμπούν και αναπαράγονται στα νερά της ΒΔ Ελλάδας.


Ο δήμαρχος Πρέβεζας

«Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Βορειοδυτική Ελλάδα σε ένα hot spot βιώσιμης ανάπτυξης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος. 

Όπως αναφέρει: «Πρώτη προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος ως κόρη οφθαλμού. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και τα αποτελέσματα είναι ορατά. Τα δελφίνια του Αμβρακικού Κόλπου, είναι η απόδειξη μίας συστηματικής συλλογικής προσπάθειας, αλλά δεν είναι τα μόνα». 

«Από εκεί και πέρα», σημειώνει ο δήμαρχος, «προστατεύουμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας στο σύνολό τους, ενώ ταυτόχρονα καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες προκειμένου η Πρέβεζα να μπει στην πρωτοπορία της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης». 

Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργάκος, «με γνώμονα τις καλύτερες πρακτικές, η προστασία της φύσης συνδυάζεται και ενισχύεται με μία βεντάλια έργων που έχουν να κάνουν με την κυκλική οικονομία, την οδοποιία, τον ηλεκτροφωτισμό, το yachting, τον βιώσιμο και εναλλακτικό τουρισμό, την ψηφιοποίηση».

«Οι πολίτες της Πρέβεζας, μέσω μίας εφαρμογής, μπορούν να αποστέλλουν κατευθείαν στη δημοτική Αρχή, τα αιτήματα, τις παρατηρήσεις και τα παράπονά τους, προκειμένου να βρίσκουμε λύσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως καταλήγει ο κ. Γεωργάκος, «η Πρέβεζα, με αιχμή του δόρατος την προστασία του περιβάλλοντος, εισέρχεται δυναμικά σε μία νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης. Το μέλλον είναι η ταυτόχρονη αρμονική συνύπαρξη της προστασίας του περιβάλλοντος, της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής συνοχής. Και αυτό κάνουμε πράξη για τον τόπο μας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία αρχείου/amvrakikoscruises

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back