ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γεωργάκος-Καλογιάννη στον ΦοΔΣΑ και η «ήττα» της κεντροαριστεράς

Εικόνα του άρθρου Γεωργάκος-Καλογιάννη στον ΦοΔΣΑ και η «ήττα» της κεντροαριστεράς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/05/2024, 09:49
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι κάλπες στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου ανέδειξαν πρόεδρο τον δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο και αντιπρόεδρο τη δημοτική σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη.

Το να προσπαθήσει να εξηγήσει κανείς με σοβαρούς πολιτικούς όρους την εκλογική διαδικασία στον Φορέα Διαχείρισης είναι τουλάχιστον ρίσκο.

Καταρχάς η κεντροαριστερά δεν τόλμησε να κάνει ό,τι έκανε στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου. Δεν μπόρεσε να «κατεβάσει» έναν δικό της υποψήφιο πρόεδρο και να εκμεταλλευτεί τη διασπασμένη κεντροδεξιά.

Από την κεντροδεξιά λοιπόν προήλθαν οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι: Ο κ. Γεωργάκος και ο δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης. Ο κ. Γεωργάκος είναι δήμαρχος στον μεγαλύτερο Δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, στα διοικητικά όρια της οποίας δεν υπάρχει καμία μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων. Η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας είναι η μόνη που δεν «φιλοξενεί» ΧΥΤΥ, ενώ ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων του Δήμου Πρέβεζας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. 

Σε τέτοιου είδους εκλογικές διαδικασίες, μεγάλη σημασία έχει όμως και η σφαίρα επιρροής του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη. Και σε αυτή τη σφαίρα επιρροής ανήκει και ο δήμαρχος και νέος πρόεδρος του ΦοΔΣΑ κ. Γεωργάκος.

Τον οποίο κ. Γεωργάκο (και όχι τον κ. Ζυγούρη), η κεντροαριστερά στήριξε τελικά φουλ. Από τους 29 ψηφίσαντες, ο κ. Γεωργάκος πήρε 22 ψήφους, και ο κ. Ζυγούρης μόλις 6 ψήφους.

Όσο για την αντιπροεδρία, και οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι προέρχονταν… από τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων. Ο αντιδήμαρχος Μάκης Χρυσοστόμου και η κα Καλογιάννη, την οποία πρότεινε ως αντιπρόσωπο ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας. Θα περίμενε κανείς ότι θα επιλεγόταν το ένα από τα δύο πρόσωπα για την υποψηφιότητα της αντιπροεδρίας, από τη στιγμή που και τα δύο προέρχονταν από το ίδιο «σώμα». Από ό,τι φαίνεται όμως ο κ. Μπέγκας ήθελε να βάλει στο παιχνίδι του ΦοΔΣΑ την κα Καλογιάννη και από κει και πέρα αρχίζουν τα διάφορα σενάρια, μικροπολιτικής ή πολιτικής φύσης.

Η κα Καλογιάννη αποτελεί ωστόσο μια εκπρόσωπο της κεντροδεξιάς, και ως πρόσωπο έχει ερείσματα σε αυτήν. Κατάφερε λοιπόν να πάρει 16 ψήφους έναντι των 11 του κ. Χρυσοστόμου. Είναι και ένα πρόσωπο βέβαια που βρίσκεται στο στόχαστρο του κ. Καχριμάνη, και ένα πολιτικό πρόσωπο που στο παρελθόν, ως αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων, διαχειρίστηκε τα της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Όπως και να ‘χει, ο κ. Μπέγκας, όπως και άλλοι εκπρόσωποι της κεντροαριστεράς, έρχονται να εκτεθούν με τη στάση που κράτησαν για την εκλογή του προέδρου.

Μεγάλη σημασία έχει όμως και η πενταμελής Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία διαχειρίζεται και αποφασίζεται για τα της καθημερινότητας στον ΦοΔΣΑ. Νίκος Βαΐτσης, Αναστάσιος Ζαφείρης, Ιωάννης Τσώλης, Μιχάλης Πλιάκο και Λάμπρος Καρατζάς τα μέλη της.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back