ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εξεταστική για «χειραγώγηση της κοινής γνώμης»

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Εξεταστική για «χειραγώγηση της κοινής γνώμης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2021, 22:59
ΕΛΛΑΔΑ

Τη σύσταση «εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ' επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη», ζητάει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, «η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το δικαίωμα που χορηγήθηκε στην αντιπολίτευση μετά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 68 παρ. 2 Συντ. και άρθρο 144 παρ. 5 εδ. β’ Καν. της Βουλής) ζητάει σήμερα τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για να ελεγχθούν οι κατ' επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης».

Συγκεκριμένα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά «να εξεταστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

«Μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία, όπου αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που πριν από λίγους μήνες βραβεύθηκε για την Ελευθερία των ΜΜΕ με ειδική τιμητική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στη σχετική εκδήλωση, χρηματοδοτούσε φίλια ΜΜΕ προκειμένου να λαμβάνει ως αντάλλαγμα θετικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις, και ιδίως μετά τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση, αναδεικνύεται εκ νέου η απαξίωση της οποίας τυγχάνουν τέτοιες πρακτικές από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και από τους θεσμούς», σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


«Μισό» ναι από το ΚΙΝΑΛ

Κατ’ αρχήν θετικά βλέπει το Κίνημα Αλλαγής τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, για να διερευνηθεί εάν γίνεται χειραγώγηση της κοινής γνώμης μεσω των δημοσκοπήσεων.

Ωστόσο, αρμόδιοι παράγοντες του ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζουν ότι η επιλογή αυτή δεν προδικάζει το αποτέλεσμα εάν κι εφόσον συγκροτηθεί. Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης «τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις προτάσεις για εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως και το θέμα θα συζητηθεί και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».


«Ναι» από το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ «ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά «με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος», ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.


«Ναι» και από το ΜεΡΑ25

Το ΜεΡΑ25 «συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων», ανακοίνωσε απόψε το γραφείο τύπου του κόμματος παίρνοντας θέση στην πρόταση που κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το ΜέΡΑ25 έχει αντιταχθεί σε Εξεταστικές Επιτροπές για ποινικά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί, καθώς, «πάγια θέση του είναι, ότι η Βουλή δεν πρέπει να μετατρέπεται σε Δικαστήριο, αλλά ότι παρόμοια ζητήματα πρέπει να εξιχνιάζονται από ένα αρμόδιο Σώμα Δίωξης Εγκλήματος Πολιτικών και Μεγάλων Επιχειρήσεων».

Αντιθέτως, προσθέτει, «το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων» και στη βάση αυτή, είναι υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Διευκρινίζει ωστόσο, ότι «δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες, διότι το βασικό πρόβλημα της Δημοκρατίας παραμένει η ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Όσο αυτά ελέγχονται από την παρασιτική Ολιγαρχία, κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να τα «εκδημοκρατίσει».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back