Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ: Ιωάννινα-Κακαβιά... «έργο πρόθεσης»

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ: Ιωάννινα-Κακαβιά... «έργο πρόθεσης»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2023, 02:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από 14 μήνες έγινε η πρωθυπουργική εξαγγελία για τη δημοπράτηση του (τρίιχνου) δρόμου «Ιωάννινα-Κακαβιά», συνολικού μήκους 70 χλμ. Μέχρι σήμερα, η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών –και δη ο υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης, με τον υπουργό Κώστα Καραμανλή να αποφεύγει δημόσιες τοποθετήσεις- δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δίνει διαβεβαιώσεις περί δημοπράτησης το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στον χορό… των διαβεβαιώσεων έχει μπει και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος εναρμονίζεται με την κυβερνητική πολιτική.

Ουσιαστικές ενέργειες όμως δεν έχουν γίνει. Στο όλο σίριαλ, έρχεται να προστεθεί μια απόφαση «πρόθεσης χρηματοδότησης», όπως τιτλοφορείται, για την επέκταση της Ιόνιας οδού στο τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων κάνει λόγο για «μια νέα διάσταση στην κοροϊδία και τον εμπαιγμό των Ηπειρωτών». Σε ανακοίνωσή του παραπέμπει στη σχετική απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και την οποία υπογράφει ο υπουργός κ. Καραμανλής.

Σύμφωνα με την απόφαση, η πράξη θα ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ) με μηδενική επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για το ΕΠΑ 2021-2025 και με την προϋπόθεση μη επιβάρυνσης του σχετικού εναρίθμου του ΕΠΑ. Ως εκ τούτου, όπως σημειώνεται, θα επιτρέπονται μόνο οι απαραίτητες ενέργειες ωρίμανσης/προετοιμασίας, όπως έκδοση προκηρύξεων και διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας, χωρίς ωστόσο να γίνεται ανάληψη νομικών δεσμεύσεων.

Με απλά λόγια, το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί, αλλά δεν θα είναι εφικτή η υπογραφή της σύμβασης και άρα η υλοποίηση του έργου (κάτι που θυμίζει σαφώς και την περίπτωση του έργου της αποκατάστασης του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου).

«Η απόφαση αυτή  αποτελεί συνέχεια σε έναν μακρόχρονο παιχνίδι εμπαιγμού που ξεκίνησε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης  όταν ανακοίνωνε, κατά την επίσκεψή του στα Ιωάννινα το Νοέμβριο του 2021, τη δημοπράτηση του έργου ‘μέσα στο 2022’.  Μάλιστα ο υπουργός υποδομών κ.  Καραμανλής, ανέφερε τότε ότι το έργο έχει γίνει ήδη επιλέξιμο στο νέο ΕΣΠΑ. Σήμερα το έργο δεν έχει ενταχθεί ούτε έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση» αναφέρει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Το υπουργείο Υποδομών έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εντάξει το έργο στο νέο ΕΣΠΑ.

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση συνεχίζεται, κάνοντας λόγο «για προεκλογικές σκοπιμότητες, που υποτιμούν την νοημοσύνη των πολιτών θέλοντας να προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα η  διαγωνιστική διαδικασία, με αβέβαιη τη συνέχεια και την υλοποίηση του έργου».

«Η κυβέρνηση αυτή, στο τέλος της τετραετίας της, έμεινε τελικά στις ‘προθέσεις’ με απουσία έργων για το νομό Ιωαννίνων. Δυστυχώς για τον τόπο. Αυτό είναι και το δώρο του κ. Μητσοτάκη στην Ήπειρο... Ένα έργο πρόθεσης! Πλέον η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ» προστίθεται, με το σημαντικό οδικό έργο «Ιωάννινα-Κακαβιά» να αναδεικνύεται σε πεδίο και προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back