ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κτίριο Δομπόλη: Η έκπτωση του 0,11% και η προσδοκία χρηματοδότησης

Εικόνα του άρθρου Κτίριο Δομπόλη: Η έκπτωση του 0,11% και η προσδοκία χρηματοδότησης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2022, 17:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών αποφάσισε να εγκρίνει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη μετατροπή του κτιρίου επί της οδού Δομπόλη, όπου στεγαζόταν κάποτε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, σε Δημαρχείο («διοικητικό κέντρο» επισήμως). Μια διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχε μόλις μία εταιρία, η οποία έδωσε έκπτωση μόλις 0,11% (ποσό προσφοράς 12,48 εκατ. ευρώ).

Και μάλιστα για ένα έργο, που μπορεί να έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ, αλλά δεν έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, καθώς περιμένει το νέο ΕΣΠΑ.

Διαβάστε: Κτίριο Δομπόλη: το στοίχημα της δημοτικής αρχής

Η απόφαση της δημοτικής αρχής να δώσει το πράσινο φως για τη συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας με τη μόνη ενδιαφερόμενη εταιρία, δεν βρήκε συμμάχους. Και οι δύο μεγάλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, ενώ η παράταξη του Νίκου Γκόντα απείχε από την ψηφοφορία.

Ο Θωμάς Γιωτίτσας από την «Ενότητα Πολιτών» του Θωμά Μπέγκα υπενθύμισε το «όχι» της παράταξης λόγω της χρήσης που δίνεται στο κτίριο της Δομπόλη. Ο Βασίλης Κοσμάς από την παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τ. Καλογιάννη όπως και ο Στέφανος Μάντζιος από την παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» στάθηκαν στη μία και μοναδική συμμετοχή στον διαγωνισμό και στη σχεδόν μηδενική έκπτωση.

Ο κ. Κοσμάς ήταν αρκετά αναλυτικός επί της αρνητικής του ψήφου. Ο διαγωνισμός έγινε με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή», με τον δημοτικό σύμβουλο να επαναλαμβάνει την απορία του για την επιλογή του συστήματος αυτού, με το σκεπτικό ότι δεν προκύπτει κάποια περιπλοκότητα στο συγκεκριμένο έργο. Παρατήρησε δε ότι «σε όσα έργα δημοπρατεί ο δήμος μας με το σύστημα αυτό, παρατηρείται να κατατίθεται μία και μοναδική προσφορά, από τον ίδιο υποψήφιο ανάδοχο και με σχεδόν μηδενική έκπτωση!». 

Υπενθυμίζεται ότι η ίδια εταιρία, με έκπτωση 1% έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου της μετατροπής του Πνευματικού Κέντρου Κατσικά σε Κέντρο Πολιτισμικής Δημιουργίας. Επίσης, ήταν η μόνη εταιρία που κατέθεσε προσφορά (με ελάχιστη έκπτωση) στον διαγωνισμό για τη μεταφορά του εργοταξίου στην οδό Νιάρχου. Ο διαγωνισμός αυτός κηρύχθηκε άγονος λόγω ελλιπών στοιχείων στην τεχνική προσφορά, και αναμένεται η επαναδημοπράτηση του έργου.

Ο κ. Κοσμάς αναρωτήθηκε αν υπάρχει τεκμηριωμένη και σαφής αιτιολόγηση ότι τα συγκεκριμένα έργα δεν είναι οικονομικά ασύμφορα όπως και πώς και από ποιον προστατεύεται το δημόσιο συμφέρον. Άφησε δε αιχμές για «προσωπική στρατηγική διαχείρισης των έργων του Δήμου εκ μέρους των στελεχών της δημοτικής αρχής».

Η αναφορά αυτή του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης στάθηκε αφορμή επί της ουσίας για να μην απαντηθούν τα υπόλοιπα ερωτήματα. Ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας έσπευσε να διαψεύσει τα περί «προσωπικών στρατηγικών» και να πει ότι «το σύστημα μελέτη-κατασκευή είναι ένα αποδεκτό σύστημα».

Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Γιώργος Αρλέτος απέδωσε τα όσα είπε ο κ. Κοσμάς σε κάποιο… «μένος της παράταξης της κας Καλογιάννη» και έκανε χρήση του γνωστού επιχειρήματος που… πάει με όλα: «Πρόκειται για λάσπη. Και η λάσπη ξαναγυρνάει στους ίδιους». Απέδωσε δε τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις για τη σχεδόν μηδενική έκπτωση στο ότι το «έργο προχωράει μέσα σε τέσσερις μήνες. Είναι στη διαδικασία συμβασιοποίησης και φαίνεται ότι κάποιους ενοχλεί»…

Ωστόσο το έργο θα βρίσκεται «στη διαδικασία της συμβασιοποίησης» για πολλούς μήνες τουλάχιστον. Κι αυτό όχι μόνο γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία όπως και ο προσυμβατικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο, αλλά και επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Κάτι που είπε και ο ίδιος ο κ. Αρλέτος. «Η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σημαίνει ότι το έργο έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τη νέα προγραμματική περίοδο. Δεν θα προχωρήσουμε σε σύμβαση αν δεν υπάρξει απόφαση ένταξης» είπε. Εκτιμάται ότι η ενεργοποίηση των προσκλήσεων του νέου ΕΣΠΑ δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν τον Απρίλιο. Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Όσο για την αποχή του κ. Μάντζιου, κι αυτός ο δημοτικός σύμβουλος έκανε λόγο για «επανάληψη του φαινομένου των ελάχιστων εκπτώσεων» και για «έλλειψη ανταγωνισμού». Πρότεινε δε να γίνει επαναδημοπράτηση του έργου. Κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από τον κ. Αρλέτο ο οποίος υποστήριξε ότι «για κάτι τέτοιο απαιτείται αιτιολόγηση»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back