Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 24-02-2018, 14:12
ΚΟΣΜΟΣ

Η αποτυχία των διαβουλεύσεων στον ΟΗΕ για επιβολή εκεχειρίας στη Συρία επιτρέπει στο καθεστώς να σφυροκοπά ακατάπαυστα το προπύργιο των ανταρτών, την Ανατολική Γούτα, στοιχίζοντας τη ζωή σε άλλους 21 ανθρώπους.

Η ψηφοφορία, που αναμενόταν να πραγματοποιηθεί χθες Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναβλήθηκε για σήμερα στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) έπειτα από πολλές αναβολές, ενώ ο διεθνής θεσμός παραμένει διαιρεμένος στο θέμα της φονικής σύγκρουσης που μαίνεται εδώ και σχεδόν επτά χρόνια στη Συρία.

Διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν επί πολλές ώρες για να αποφευχθεί ένα βέτο της Ρωσίας, συμμάχου του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στον οποίο προσφέρει στρατιωτική υποστήριξη κρίσιμης σημασίας για τον πόλεμο, και εκπονήθηκε ένα νέο κείμενο απόφασης που προβλέπει άμεση κατάπαυση του πυρός.

Εν αναμονή της ψηφοφορίας στον ΟΗΕ, η αεροπορία και το πυροβολικό του καθεστώτος πλήττουν για έβδομη διαδοχική ημέρα την Ανατολική Γούτα, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και υποστηρίζει πως η ρωσική αεροπορία συμμετείχε στις επιδρομές στην περιοχή αυτή που πολιορκείται από το 2013. Η Μόσχα είχε διαψεύσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι συμμετέχει στα πλήγματα.

Τουλάχιστον 21 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς μετά τα εντατικά νυκτερινά πλήγματα που προκάλεσαν πυρκαγιές σε συνοικίες, διευκρίνισε η μκο.

Οι διασώστες στην Ανατολική Γούτα λένε πως οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν για διάστημα αρκετό ώστε να μπορέσουν να μετρήσουν τα πτώματα, ενώ μια μη κυβερνητική οργάνωση ανακοίνωσε πως οι επιδρομές του συριακού καθεστώτος έχουν σκοτώσει μέσα σε επτά ημέρες περισσότερους από 500 αμάχους, μεταξύ των οποίων 123 παιδιά, σ' αυτό το προπύργιο των ανταρτών κοντά στη Δαμασκό που βομβαρδίζεται ακατάπαυστα από τις 18 Φεβρουαρίου.

Ο απολογισμός αυξήθηκε μετά την ανακάλυψη νέων πτωμάτων κάτω από τα συντρίμμια και τον θάνατο και άλλων θυμάτων σήμερα, διευκρίνισε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Στην Ντούμα, την κύρια πόλη της Ανατολικής Γούτα, που βομβαρδίσθηκε σφοδρά το πρωί, πολλά πτώματα, μεταξύ των οποίων και παιδιών, μεταφέρθηκαν σε μια αυτοσχέδια κλινική, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Τυλιγμένα μέσα σε κουβέρτες, τοποθετήθηκαν σ' ένα δωμάτιο που μετατράπηκε σε νεκροτομείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα