Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Προειδοποιήσεις Γκουτέρες για ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση

Εικόνα του άρθρου Συρία: Προειδοποιήσεις Γκουτέρες για ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2018, 02:25
ΚΟΣΜΟΣ

«Οι κλιμακούμενες εντάσεις και η ανικανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για τη συγκρότηση ενός ερευνητικού μηχανισμού απειλούν να οδηγήσουν σε μια ολοκληρωτική στρατιωτική κλιμάκωση» είπε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδριάζει εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.


«ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ» ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΡΩΣΟΙ

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι διαθέτει αποδεικτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Βρετανία εμπλέκεται άμεσα στην «προβοκάτσια» που σημειώθηκε στην Ανατολική Γούτα, στην «σκηνοθετημένη» επίθεση με χημικά όπλα εναντίον αμάχων στην πόλη Ντούμα της Συρίας.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ίγκορ Κανασένκοφ.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι το Λονδίνο εμπλέκεται με οποιονδήποτε τρόπο στην επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα της Συρίας.

«Είναι γελοίο. Είναι κατάφωρο ψέμα. Είναι το χειρότερο είδος ψευδών ειδήσεων που έχουμε δει μέχρι τώρα από τη ρωσική προπαγανδιστική μηχανή» είπε η Κάρεν Πιρς μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.


ΟΙ ΗΠΑ «ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ»

Στο μεταξύ το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε με τη σειρά του πως οι ΗΠΑ διαθέτουν αποδείξεις ότι η συριακή κυβέρνηση διέπραξε την πρόσφατη επίθεση με χημικά όπλα εναντίον της Ντούμας, αλλά συνεχίζουν να εργάζονται προκειμένου να ταυτοποιήσουν το μείγμα των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν.

«Μπορούμε να πούμε ότι η συριακή κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από την επίθεση» δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ερωτηθείσα εάν οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις για αυτό, η αξιωματούχος απάντησε «ναι».


ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Τη θέση ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα συμμετέχουν σε πιθανή στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καταδίκασε την χρήση χημικών όπλων, είπε ότι απαιτούνται αποφασιστικές πρωτοβουλίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τόνισε την ανάγκη να γίνουν προσπάθειες για ειρηνική επίλυση με βάση την πρόταση της Σουηδίας.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Σήμερα στο κέντρο της Αθήνας έγιναν αντιπολεμικές συγκεντρώσεις με βασικό αίτημα την αποχή της Ελλάδας «σε ενδεχόμενη παρέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία». Το ΚΚΕ, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και αντιρατσιστικές συλλογικότητες πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την αμερικανική πρεσβεία με κεντρικό σύνθημα «ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back