Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκεχειρία; Ποια εκεχειρία

Εικόνα του άρθρου Συρία: Εκεχειρία; Ποια εκεχειρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2018, 15:36
ΚΟΣΜΟΣ

Την επανάληψη των συγκρούσεων στην ανατολική Γούτα στη Συρία, παρά την ανακοίνωση επιβολής πεντάωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, επιβεβαίωσε ο ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου για τον Συντονισμό της Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ από τη Γενεύη.

Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και οι βομβαρδισμοί στον ανταρτοκρατούμενο θύλακα κοντά στη Δαμασκό εμποδίζουν την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας, κατήγγειλε ο ίδιος.

«Προφανώς η κατάσταση επί του πεδίου δεν είναι τέτοια που να επιτρέπει την είσοδο αυτοκινητοπομπών ή την απομάκρυνση των ασθενών», πρόσθεσε.

«Είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, αν υπήρξε ποτέ ζήτημα ζωής και θανάτου. Χρειαζόμαστε κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία για διάστημα 30 ημερών, όπως ζήτησε το Συμβούλιο Ασφαλείας», τόνισε ο Λέρκε.

Η πεντάωρη εκεχειρία στην περιοχή τέθηκε σε εφαρμογή από τις πρωινές ώρες σήμερα, ωστόσο ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι άμαχοι δεν μπορούν να αποχωρήσουν από την ανατολική Γούτα, καθώς ο ανθρωπιστικός διάδρομος που έχει δημιουργηθεί είναι στόχος σφοδρών βομβαρδισμών από τους Σύρους αντάρτες, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η οργάνωση των σύρων ανταρτών Τζάις Αλ-Ισλάμ στην ανατολική Γούτα αρνήθηκε ότι βομβαρδίζει τον ανθρωπιστικό διάδρομο εμποδίζοντας την απομάκρυνση των αμάχων από την εμπόλεμη ζώνη.

Η ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός πρόκειται να εφαρμόζεται καθημερινά επί πέντε ώρες, από τις 09:00 ως τις 14:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τη Μόσχα.


ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ

Στο μεταξύ ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) ξεκίνησε έρευνα την Κυριακή για ενδεχόμενη χρήση απαγορευμένων χημικών ουσιών σε πρόσφατες επιθέσεις που εξαπολύθηκαν από τον συριακό στρατό εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα της ανατολικής Γούτα στη Συρία, όπως δήλωσαν πηγές στο Reuters.

Μεταξύ των επιθέσεων που θα εξετάσει η ομάδα του ΟΑΧΟ είναι αυτή που σημειώθηκε την Κυριακή, στη διάρκεια της οποίας ένα παιδί εμφάνισε συμπτώματα έκθεσης σε αέριο χλωρίου προτού υποκύψει, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Οι πηγές έκαναν τις δηλώσεις αυτές υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας τους καθώς δεν έχουν άδεια να συζητήσουν τις έρευνες δημοσίως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP, Φωτογραφία: UNICEF/Giovani Diffidenti

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back