Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Βαρύς ο απολογισμός για τους Τούρκους

Εικόνα του άρθρου Συρία: Βαρύς ο απολογισμός για τους Τούρκους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2018, 14:53
ΚΟΣΜΟΣ

Τον βαρύτερο απολογισμό του βιώνει ο τουρκικός στρατός από την έναρξη των επιχειρήσεων στο βόρειο συριακό μέτωπο εναντίον των Κούρδων στις 20 Ιανουαρίου, καθώς 11 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν. 

Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ανέφερε πως δύο στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη. «Έχουμε δύο μάρτυρες», είπε, αλλά άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι υπήρξε «εξωτερική επέμβαση» που οδήγησε στη συντριβή.

Όμως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά πως το ελικόπτερο αυτό «καταρρίφθηκε».

Το τουρκικό γενικό επιτελείο γνωστοποίησε αργότερα ότι άλλοι εννέα τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια στη βόρεια Συρία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Ακόμη 11 τούρκοι στρατιωτικοί τραυματίστηκαν χθες, κατά την ίδια πηγή.

Η Τουρκία και σύμμαχοί της σύροι αντάρτες εξαπέλυσαν την 20ή Ιανουαρίου την επιχείρηση που βαπτίστηκε «Κλάδος Ελαίας» εναντίον των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής παραστρατιωτικής οργάνωσης που η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική», αλλά αντιθέτως θεωρείται πολύτιμος εταίρος από τις ΗΠΑ στις επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Η Άγκυρα θεωρεί τις YPG τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Το PKK διεξάγει ανταρτοπόλεμο στη νοτιοανατολική Τουρκία εναντίον των τουρκικών αρχών εδώ και τρεις δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back