ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΟΗΕ: Πάρτε, τώρα, μέτρα για το κλίμα

Εικόνα του άρθρου Σύνοδος ΟΗΕ: Πάρτε, τώρα, μέτρα για το κλίμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2023, 22:32
ΚΟΣΜΟΣ

Φωνάζοντας ότι το μέλλον και οι ζωές τους εξαρτώνται από τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές για το κλίμα βγήκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης την Κυριακή σε μια «πορεία για τον τερματισμό των ορυκτών καυσίμων».

Η πορεία έγινε όσο οι παγκόσμιοι ηγέτες καταφθάνουν στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ που θα γίνει αυτή την εβδομάδα και τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου

Οι διαδηλωτές έστρεψαν την οργή τους απευθείας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τον να σταματήσει να εγκρίνει νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, να καταργήσει σταδιακά τα υφιστάμενα και να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα με μεγαλύτερες εκτελεστικές εξουσίες.

«Κρατάμε τη δύναμη του λαού, τη δύναμη που χρειάζεστε για να κερδίσετε αυτές τις εκλογές», δήλωσε η 17χρονη Έμμα Μπουρέτα από το Μπρούκλιν της ομάδας διαμαρτυρίας νέων Fridays for Future. «Αν θέλετε να κερδίσετε το 2024, αν δεν θέλετε το αίμα της γενιάς μου να είναι στα χέρια σας, βάλτε τέλος στα ορυκτά καύσιμα».

Για δύο χρόνια, ήταν η πανδημία του κοροναϊού. Στη συνέχεια, ήταν ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθ' όλη τη διάρκεια όλων αυτών, οι κίνδυνοι της κλιματικής αλλαγής, της φτώχειας και της ανισότητας ακούγονταν σταθερά και όλο και περισσότερο σε κάθε σύγκληση των παγκόσμιων ηγετών στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Καθώς ανοίγει η 78η σύνοδος, δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη κρίση που θα κυριαρχήσει στη γενική συζήτηση, καθώς καμία από τις προαναφερθείσες δεν έχει επιλυθεί. Η σύνοδος θα διεξαχθεί με φόντο έναν συνεχιζόμενο πόλεμο, νέες πολιτικές κρίσεις στη Δυτική Αφρική και τη Λατινική Αμερική, μια παρατεταμένη πανδημία, οικονομική αστάθεια, διεύρυνση των ανισοτήτων και νέες φυσικές καταστροφές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο πρόεδρος που την επισκέπτεται βρίσκονται στο επίκεντρο των Ηνωμένων Εθνών αυτή την εβδομάδα, αλλά οι αναπτυσσόμενες χώρες θα διεκδικήσουν επίσης τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς θα πιέσουν για ταχύτερη δράση για τη φτώχεια και την ανισότητα στην πρώτη πλήρη συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών μετά την πανδημία COVID-19 που διέκοψε τα ταξίδια πριν από τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back