Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει διαδηλωτές για το κλίμα που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την ετήσια γενική συνέλευση του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού TotalEnergies σήμερα στο Παρίσι.
Η διαδήλωση επισφραγίζει μια σειρά από ταραχώδεις συνελεύσεις μετόχων σε μεγάλες εταιρείες στην Ευρώπη, καθώς οι ακτιβιστές εντείνουν την πίεση στις εταιρείες να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.
Τα ξημερώματα στη γαλλική πρωτεύουσα, δεκάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν σε τμήμα του δρόμου που είχε αποκλειστεί από φορτηγά της αστυνομίας για να ασφαλίσουν την αίθουσα συνεδριάσεων όπου η TotalEnergies επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη συνέλευσή της.
#UPDATE Paris police on Friday fired tear gas to disperse climate protesters trying to block an annual general meeting of French oil giant TotalEnergies.
— AFP News Agency (@AFP) May 26, 2023
Dozens of protesters had converged around the Salle Pleyel venue from dawn. They chanted slogans such as "All we want is to… pic.twitter.com/GBAbr76Ot1
Δώδεκα διαδηλωτές κατάφεραν να καθίσουν στο έδαφος μπροστά από τον χώρο διεξαγωγής, τη Salle Pleyel, και δέχθηκαν δακρυγόνα αφού αγνόησαν τις προειδοποιήσεις των αστυνομικών.
«Η επιστήμη είναι σαφής, αλλά η Total την αγνοεί», έγραφε ένα πανό που κρατούσαν οι διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και ακτιβιστές της Greenpeace.
Οι διαδηλωτές φώναζαν «το μόνο που θέλουμε είναι να γκρεμίσουμε την Total» και -αναφερόμενοι στην άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας- έλεγαν «ένας, δύο και τρεις βαθμοί, πρέπει να ευχαριστήσουμε την Total».
Οι ακτιβιστές για το κλίμα γίνονται όλο και πιο ανυπόμονοι με τις μεγάλες πετρελαϊκές και άλλες εταιρείες σχετικά με τις επιπτώσεις τους στον πλανήτη. Οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες κατέγραψαν κέρδη ρεκόρ πέρυσι, καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έστειλε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη.
Κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων του βρετανικού ομίλου Shell την Τρίτη, ακτιβιστές φώναξαν «Άντε στο διάολο Shell!». Η BP έτυχε παρόμοιας αντιμετώπισης, όπως και ο τραπεζικός κολοσσός Barclays, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδοτεί την εξόρυξη πετρελαίου.
Η TotalEnergies σχεδιάζει να διαθέσει το ένα τρίτο των επενδύσεών της σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να φτάσει τα 100 γιγαβάτ ηλεκτρικής ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030. Ωστόσο, η υπουργός ενεργειακής μετάβασης της Γαλλίας, Agnes Pannier-Runacher, προέτρεψε την εταιρεία να επιταχύνει τα πράγματα την Παρασκευή.
Οι επενδυτές της TotalEnergies καλούνται να αποφασίσουν επί ενός ψηφίσματος για το κλίμα, με το οποίο ζητείται η επιτάχυνση των περικοπών στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας. Το ψήφισμα προτάθηκε από την ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα Follow This και 17 θεσμικούς επενδυτές με συνολικό ποσό υπό διαχείριση 1,1 τρισ. ευρώ.
Το διοικητικό συμβούλιο της TotalEnergies αντιτίθεται στο ψήφισμα και θα προτείνει στους επενδυτές να εγκρίνουν το δικό της σχέδιο για το κλίμα.
Ήδη από την περασμένη Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, έδειξε τις προθέσεις της εταιρείας, απορρίπτοντας τις επικρίσεις κατά του ομίλου του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Croix, λέγοντας ότι η εταιρεία πρέπει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση από τις αναπτυσσόμενες χώρες. «Όχι, η TotalEnergies δεν μπορεί να μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου από μόνη της», δήλωσε.
Με πληροφορίες από Le Monde, Reuters