ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

OHE: Οι κυβερνήσεις αδυνατούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων

Εικόνα του άρθρου OHE: Οι κυβερνήσεις αδυνατούν να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/09/2023, 22:22
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Οι κυβερνήσεις δεν καταφέρνουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αρκετά γρήγορα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού και να αποτραπεί η κλιματική καταστροφή, σύμφωνα με μια σημαντική έκθεση του ΟΗΕ.

Η επίτευξη των στόχων θα απαιτήσει τη «σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων που χρησιμοποιούνται αμείωτα», αναφέρει η έκθεση, γνωρίζοντας ότι ορισμένες πετρελαιοπαραγωγές χώρες δυσκολεύονται να δεχθούν.

Η ανάγκη σταδιακής κατάργησης των ορυκτών καυσίμων δεν έχει υιοθετηθεί ρητά από τον ΟΗΕ στο παρελθόν, στο πλαίσιο διαδοχικών γύρων συνομιλιών για το κλίμα, και η διατύπωση σχετικά με τη «σταδιακή κατάργηση» ή τη «σταδιακή μείωση» των ορυκτών καυσίμων έχει προκαλέσει διαμάχη στις ετήσιες συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα.

Η έκθεση «Παγκόσμιος απολογισμός», η οποία αναμενόταν την επόμενη εβδομάδα αλλά δημοσιεύθηκε εσπευσμένα σε προσχέδιο από τον ΟΗΕ την Παρασκευή, είναι η τελευταία προειδοποίηση του ΟΗΕ για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες της COP28 στο Ντουμπάι στο τέλος του έτους και ακολουθεί μήνες τρομακτικών πυρκαγιών και ραγδαίας αύξησης της θερμοκρασίας.

Η έκθεση, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα μιας διετούς αξιολόγησης των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα του 2015, περιλαμβάνει χιλιάδες παρατηρήσεις από εμπειρογνώμονες, κυβερνήσεις και ακτιβιστές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Guardian, η 47σέλιδη έκθεση του ΟΗΕ δεν περιγράφει λεπτομερώς ποιες χώρες υστερούν, ούτε περιέχει συγκεκριμένες συστάσεις που απευθύνονται σε συγκεκριμένες χώρες ή περιοχές.

Αντ' αυτού, η παγκόσμια κατάσταση περιγράφεται με γενικούς και γενικούς όρους που ήταν σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμοι, καθώς είναι σαφές εδώ και αρκετό καιρό ότι ο κόσμος βρίσκεται πολύ μακριά από το δρόμο για να παραμείνει εντός του αυστηρότερου από τους στόχους του Παρισιού, του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5ºC πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

«Η συμφωνία του Παρισιού οδήγησε σε σχεδόν καθολική δράση για το κλίμα, θέτοντας στόχους και στέλνοντας μηνύματα στον κόσμο σχετικά με τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης», αναφέρεται στην έκθεση. «Ενώ η δράση προχωρά, απαιτούνται τώρα πολύ περισσότερα σε όλα τα μέτωπα».

Σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν το 2015 στο Παρίσι να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας σε 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και να προσπαθήσουν να περιορίσουν την αύξηση στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ κάθε χώρα είναι υπεύθυνη να αποφασίσει τις δικές της δράσεις για το κλίμα, συμφώνησαν επίσης να υποβάλουν σε μια έκθεση προόδου έως το 2023 για να δουν τι περισσότερο πρέπει να γίνει.

Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι οι υφιστάμενες εθνικές δεσμεύσεις για τη μείωση των εκπομπών δεν επαρκούν για να διατηρηθεί η θερμοκρασία εντός του ορίου του 1,5°C. Περισσότεροι από 20 γιγατόνοι περαιτέρω μειώσεων του CO2 απαιτούνται αυτή τη δεκαετία -και μηδενικές εκπομπές έως το 2050- προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι, σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΟΗΕ.

Η έκθεση προέτρεπε τις χώρες να μειώσουν τη χρήση της «αμείωτης» ενέργειας από άνθρακα κατά 67-92% έως το 2030, σε σύγκριση με το 2019, και να την εξαλείψουν ουσιαστικά ως πηγή ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back