ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Σύνοδος Κορυφής: Ομοφωνία για το Brexit

Εικόνα του άρθρου Σύνοδος Κορυφής: Ομοφωνία για το Brexit
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2017, 20:26
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Βρετανίας αποφάσισαν ομόφωνα σήμερα οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές πρόκειται να ξεκινήσουν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τις βρετανικές εκλογές στις 8 Ιουνίου, ενώ στόχος είναι η διαδικασία του Brexit να έχει ολοκληρωθεί το 2019.  

Στο κείμενο των κατευθυντήριων γραμμών οι «27» υπογραμμίζουν ότι επιθυμούν μια συντονισμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, ώστε το Brexit να μην προκαλέσει καμία αναταραχή. Ωστόσο, φροντίζουν να καταστήσουν σαφές στους Βρετανούς ότι πρώτα θα γίνουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο και, αφού καταγραφεί σημαντική πρόοδος, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία, όπως τονίζουν, δεν μπορεί να είναι μια σχέση «α λα καρτ».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων βάζουν τρεις προτεραιότητες: Τη διευθέτηση του καθεστώτος των Ευρωπαίων που εργάζονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο και των Βρετανών, που εργάζονται στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Το κόστος της εξόδου, όπου οι Ευρωπαίοι ζητούν από το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 60 δισ. ευρώ, που απορρέουν από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει ως κράτος μέλος. Τέλος η τρίτη προτεραιότητα έχει να κάνει με το καθεστώς της Βορείου Ιρλανδίας μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back