ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΗΠΑ, Ν. Κορέας και Ιαπωνίας με το βλέμμα στην Κίνα και τη Β. Κορέα

Εικόνα του άρθρου Σύνοδος ΗΠΑ, Ν. Κορέας και Ιαπωνίας με το βλέμμα στην Κίνα και τη Β. Κορέα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2023, 22:38
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας συμφώνησαν χθες να επεκτείνουν τους δεσμούς ασφαλείας και οικονομίας σε μια ιστορική σύνοδο κορυφής στο αμερικανικό προεδρικό καταφύγιο Καμπ Ντέιβιντ, εδραιώνοντας μια νέα συμφωνία με τους συμμάχους που βρίσκονται σε ένα ολοένα και πιο τεταμένο ορίζοντα στις σχέσεις τους με την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πραγματοποίησε τη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των κυριότερων συμμάχων των ΗΠΑ στην Ασία, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γιολ και τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, σε μια προσπάθεια να προβάλουν ενότητα απέναντι στην αυξανόμενη ισχύ της Κίνας και τις πυρηνικές απειλές της Βόρειας Κορέας.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι η σύνοδος κορυφής «δεν αφορούσε την Κίνα», αλλά επικεντρώθηκε σε ευρύτερα θέματα ασφάλειας. 

Ωστόσο, οι ηγέτες στην κοινή τους δήλωση λήξης της συνόδου κορυφής σημείωσαν την «επικίνδυνη και επιθετική» δράση της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και δήλωσαν ότι «αντιτίθενται σθεναρά σε οποιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του status quo στα ύδατα του Ινδο-Ειρηνικού».

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα συμφώνησαν σε μια νέα υπόσχεση ασφαλείας «καθήκον διαβούλευσης» που τους δεσμεύει να συνομιλούν μεταξύ τους σε περίπτωση κρίσης ή απειλής στον Ειρηνικό.

Συμφώνησαν επίσης να διεξάγουν στρατιωτικές ασκήσεις ετησίως και να ανταλλάσσουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο σχετικά με τις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας έως το τέλος του 2023. Οι χώρες υποσχέθηκαν να διοργανώνουν τριμερείς συνόδους κορυφής ετησίως.


Η Κίνα

Η προσπάθεια διατήρησης της τριμερούς σχέσης δεν θα είναι χωρίς προκλήσεις.

Το Πεκίνο βλέπει τις προσπάθειες σύσφιξης της συνεργασίας ως τα πρώτα βήματα μιας έκδοσης του ΝΑΤΟ, της διατλαντικής στρατιωτικής συμμαχίας, στον Ειρηνικό, που σχηματίζεται εναντίον του. Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι η Βόρεια Κορέα θα ξεσπάσει -ίσως με περισσότερες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και σίγουρα με φλογερή ρητορική.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μια σταθερή πλειοψηφία των Νοτιοκορεατών αντιτίθεται στο χειρισμό του Γιουν στο θέμα της καταναγκαστικής εργασίας, το οποίο ήταν κεντρικό για την αποκατάσταση των σχέσεων με την Ιαπωνία. Και πολλοί στην Ιαπωνία φοβούνται ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας θα οδηγήσει τη χώρα σε έναν οικονομικό ψυχρό πόλεμο με την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. 

Ο προκάτοχος του Μπάιντεν (και δυνητικός διάδοχος του) Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ εκνεύρισε τη Νότια Κορέα κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο με τη συζήτηση για τη μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην κορεατική χερσόνησο.

Με πληροφορίες από ΑΡ, Reuters

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back