Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεδρίαση για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Εικόνα του άρθρου Συνεδρίαση για την αναθεώρηση του Συντάγματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/03/2017, 12:53
ΕΛΛΑΔΑ

Με εισήγηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα ξεκινήσει στις 12.30 μ.μ. η συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης στο κτίριο της Βουλής.

Η Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στην παρούσα φάση βασική της πρωτοβουλία είναι η συμμετοχή του πολίτη στη διαδικασία. 

Ειδικότερα, μέσω της ιστοσελίδας της Επιτροπής (http://www.syntagma-dialogos.gov.gr) δίδεται η δυνατότητα στους πολίτες να ψηφίσουν μεταξύ διαφορετικών επιλογών σε μεγάλο εύρος θεμάτων, που είναι πιθανό να τεθούν προς αναθεώρηση.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι διασφαλίζεται κάθε «ψήφος» να είναι ατομική (δηλαδή να μην μπορεί ένα άτομο να διπλοψηφίσει) και ταυτόχρονα (διασφαλίζεται) το απόρρητο των στοιχείων του πολίτη που συμμετέχει στη διαδικασία. Η συμμετοχή στην ηλεκτρονική διαβούλευση γίνεται συγκεκριμένα μέσω της ιστοσελίδας του taxisnet, με την Επιτροπή να διατηρεί, για στατιστικούς λόγους, το φύλο, την ηλικία και την περιοχή στην οποία διαμένει ο πολίτης, με διασφαλισμένη την ανωνυμία του. Ο συνολικός εκτιμώμενος χρόνος συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου (έξι ενότητες) είναι 20 λεπτά.

Μετά την ηλεκτρονική διαβούλευση, θα ακολουθήσει διαβούλευση με επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς πανελλαδικής εμβέλειας και στις έδρες των 13 Περιφερειών της χώρας. Έπεται η β΄ φάση της διαβούλευσης, με το έργο της Επιτροπής να ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο.

Οι θεματικοί άξονες της διαβούλευσης

  • Η δημόσια διαβούλευση αφορά τους εξής θεματικούς άξονες:
  • Θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και αρχιτεκτονική του πολιτεύματος
  • Θεσμοί διαφάνειας, λογοδοσίας και άμεσης δημοκρατίας
  • Σχέση κράτους-εκκλησίας
  • Κράτος δικαίου και ατομικές ελευθερίες
  • Συλλογικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα
  • Κοινά, περιβάλλον, δημόσιος χώρος, πολιτισμός

Λόγω της σπουδαιότητας του έργου που καλείται να φέρει σε πέρας η Επιτροπή, έχουν τοποθετηθεί σε αυτήν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους, το κάθε ένα στον χώρο του. Πρόεδρος είναι ο καθηγητής Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης, και μέλη ο ομ. καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ανδρ. Δημητρόπουλος, οι πρυτάνεις Αθ. Δημόπουλος και Ι. Γκόλιας, επίσης οι πανεπιστημιακοί Ναπ. Μαραβέγιας και Ν. Μουζέλης, οι περιφερειάρχες Αττικής και Θεσσαλίας Ρ. Δούρου και Κ. Αγοραστός αντιστοίχως, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας Κ. Μίχαλος, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ Αν. Τζήκας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back