Πρόσκληση σε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις ώστε να συμβάλλουν σε έναν γόνιμο διάλογο για το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στη Βουλή όπου παρουσίασε τις προτάσεις της Κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Κατά την ομιλία του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «Ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει. Έχοντας αφήσει κι ένα κράτος με μεγάλες παθογένειες που η κρίση μεγέθυνε απελπιστικά».
Μεταξύ άλλων ο κ Τσίπρας τόνισε ότι «η οικονομική κρίση ήταν τελικά το αποτέλεσμα της ήττας της μεταπολίτευσης» και πρόσθεσε πως «η κρίση και τα μνημόνια σάρωσαν τον δικομματισμό κι έφεραν στο προσκήνιο το αίτημα για μεγαλύτερη δημοκρατία.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους πολίτες ώστε όπως είπε «να ορίσουμε για πρώτη φορά το νέο μας Σύνταγμα» ενώ τόνισε ότι στόχος είναι να διοργανωθούν συζητήσεις σε όλους τους δήμους για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς όπως είπε η δημοκρατία πρέπει να γίνει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.
ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός προτείνει εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή μόνο αν υπάρχει υποστήριξη από τα δύο τρίτα της Βουλής, κάτι που θα πρέπει να διαπιστωθεί σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες. Αν αποβούν άκαρπες οι προσπάθειες αυτές, τότε η τρίτη ψηφοφορία θα ανήκει στο εκλογικό σώμα τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Τσίπρας.
ΘΗΤΕΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε να μην εκλέγεται κανείς βουλευτής πάνω από δύο θητείες ή οκτώ χρόνια και ο πρωθυπουργός να ορίζεται μόνο εν ενεργεία βουλευτής.
Επίσης στις προτάσεις που κατέθεσε είναι και η κατάργηση της ασυλίας των βουλευτών και έκανε λόγο για ριζική τροποποίηση της διάταξης περί ευθύνης υπουργών.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ
Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο συμμετοχής του λαϊκού παράγοντα στη διαδικασία Συνταγματικής αναθεώρησης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για πολιτικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος ζητήματα που θα περιλαμβάνονται ως προτάσεις στις αλλαγές για το Σύνταγμα.
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΑΡΧΕΣ
Το νέο Σύνταγμα πρέπει να περιέχει ειδική πρόβλεψη για αντίστοιχες περιπτώσεις, ώστε οι ανεξάρτητες αρχές να συγκροτούνται με νόμιμο τρόπο, ακόμα και με μικρότερες πλειοψηφίες σε περίπτωση που τα 4/5 δεν συγκεντρωθούν σε συγκεκριμένη προθεσμία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, ο κ Τσίπρας τόνισε πως είναι ώριμο το αίτημα για ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους αλλά αναγνώριση της κρατούσας θρησκείας.
Τέλος πρόσθεσε ότι προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένονται προτάσεις, και πρότεινε την -με αναγκαία συναίνεση- κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των υπόλοιπων δημόσιων λειτουργών όπου απαιτείται.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Σχετικά με τα κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη για ρητή απαγόρευση άρσης του δημόσιου ελέγχου των αγαθών του νερού και της ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανέφερε ως δεύτερο σημείο προστασίας τη σαφή και αποτελεσματική κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως του μοναδικού μέσου για τον προσδιορισμό του μισθού. Και φυσικά από μια τέτοια ρύθμιση προστασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να απουσιάζει η συνταγματική κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας, υπογράμμισε.
Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο διάλογος θα λάβει ευρύτερες διαστάσεις μέσω της ίδρυσης ιστοσελίδας. Μετά το τέλος της διαβούλευσης την άνοιξη του 2017 η επιτροπή θα φτιάξει τα συμπεράσματά της και θα τα δώσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα» τόνισε ο κ Τσίπρας.