Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας από την Αλβανία

Εικόνα του άρθρου Συναυλία Συμφωνικής Ορχήστρας από την Αλβανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/06/2016, 20:05
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

Για μία και μοναδική συναυλία έρχεται στα Γιάννενα αύριο 24 Ιουνίου η διεθνούς φήμης Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Αλβανίας. Η συναυλία θα γίνει στις 21:15, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στον «Φρόντζο», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Η ορχήστρα θα ερμηνεύσει έργα Τσεσκ Ζαντέγια, Φέρντινα Ντέντα, Τζάκομο Πουτσίνι, Τζουζέπε Βέρντι, Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ και Φραντς Λέχαρ. Το παρών θα δώσουν όμως και έργα ελλήνων συνθετών. Η ορχήστρα, την οποία διευθύνει ο αρχιμουσικός Γκρίντι Κράγια, θα παρουσιάσει ένα έργο του Δημήτρη Μητρόπολου και ένα απόσπασμα από το «Άξιον εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο θα ερμηνεύσει ο Νίκος Παπαδιώτης. 

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Δημοκρατίας της Αλβανίας στα Γιάννενα και αποτελεί προσφοράτης Αλβανικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας με τον δήμο Ιωαννιτών και το Πνευματικό Κέντρο. 

Και ένα μικρό βιογραφικό σημείωμα: Η Συμφωνική Ορχήστρα Εθνικής Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης της Αλβανίας ιδρύθηκε το 1962 με σκοπό να καλύψει τα μουσικά προγράμματα του εθνικού δικτύου ραδιοφωνίας. Μεγάλοι συνθέτες και αρχιμουσικοί της Αλβανίας διηύθυναν την ορχήστρα συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των μουσικών πραγμάτων σε όλη τη χώρα. Συνεργάστηκαν μαζί της μεγάλοι μαέστροι και σολίστ από την Ελλάδα, την Γερμανία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Σουηδία, την Νορβηγία, την Ρωσία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, την Βουλγαρία, την Γαλλία, την Αυστραλία, την Τουρκία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ρουμανία και άλλες χώρες. Έχει επίσης εμφανιστεί στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στην Τουρκία και σε πολλές βαλκανικές χώρες. Τα μουσικά της σύνολα, εγχόρδων και πνευστών, καθώς και σολίστ της, δίνουν συναυλίες σε όλη την Ευρώπη κερδίζοντας βραβεία και διακρίσεις. Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ηχογραφήσεων της ορχήστρας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back