ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Συνάντηση με έναν… αμφιλεγόμενο δήμαρχο

Εικόνα του άρθρου Συνάντηση με έναν… αμφιλεγόμενο δήμαρχο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/10/2022, 18:14
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τον δήμαρχο της πόλης Εντέλενι Ουγγαρίας, Όσκαρ Μολνάρ υποδέχθηκε στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Ο κ. Μόλναρ συμμετέχει σε κλιμάκιο εκπαιδευτικών που φιλοξενούνται από το Ζωγράφειο Σχολείο στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus.

Ο Δήμος Ιωαννιτών στην ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο Εντέλενι υπάρχει «ισχυρή ελληνική αλλά και εβραϊκή κοινότητα ενώ έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα Ιωάννινα». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης συνεργασιών κυρίως στον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.

Ο κ. Ελισάφ παρουσίασε τους άξονες της «Διπλωματίας Πόλεων» και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η επικοινωνία για την σύσφιξη των σχέσεων των δύο περιοχών.

Ο κ. Μολνάρ είχε απασχολήσει την επικαιρότητα το 2009, όταν ήταν βουλευτής και είχε κάνει την εξής δήλωση: «Είμαι Ούγγρος εθνικιστής. Αγαπώ την πατρίδα μου, αγαπώ τους Ούγγρους και δίνω προτεραιότητα στα ουγγρικά συμφέροντα έναντι εκείνων του παγκόσμιου κεφαλαίου - του εβραϊκού κεφαλαίου, αν θέλετε - που θέλει να καταβροχθίσει ολόκληρο τον κόσμο, ειδικά την Ουγγαρία». Τότε, ήταν βουλευτής της συμμαχίας του ακροδεξιού, σημερινού προέδρου της χώρας, Βίκτορ Όρμπαν. Ο κ. Μόλναρ αποχώρησε το 2010 από τη συμμαχία, εξαιτίας αυτών των δηλώσεων και παρότι αρχικά το κόμμα Fidesz είχε αρνηθεί να τον επιπλήξει.

Ένα χρόνο αργότερα, ο κ. Μολνάρ προέβη σε νέες αμφιλεγόμενες δηλώσεις για γυναίκες Ρομά που «βλάπτουν εσκεμμένα τα έμβρυά τους» χτυπώντας με «πλαστικά σφυριά» για να τύχουν πρόνοιας και επιδομάτων. Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουγγαρία (2010), 400 γυναίκες ρομά αντέδρασαν με νομικά μέσα, κατά του κ. Μολνάρ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back