ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΟΚΠΑΠΑ: Κέντρο κοινότητας για τους Ρομά

Εικόνα του άρθρου ΟΚΠΑΠΑ: Κέντρο κοινότητας για τους Ρομά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2022, 15:26
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

To Κέντρο Κοινότητας (παράρτημα Ρομά) του ΟΚΠΑΠΑ στεγάζεται στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου 11, στο ΚΕΠΑΒΙ, γραφείο 118.

   Σύμφωνα με τον ΟΚΠΑΠΑ, το κέντρο εξυπηρετεί οικογένειες Ρομά και στοχεύει στην «ενίσχυση της ισότιμης πρόσβασης τους σε βασικές υπηρεσίες και αγαθά, όπως πρόσβαση στην εκπαίδευση και αποτροπή της σχολικής διαρροής, εργασιακή απασχόληση,  πρόληψη και προαγωγή της υγείας, κοινωνική φροντίδα και στέγαση».

Επίσης, στόχος είναι η «η πρόληψη και η καταπολέμηση των στερεότυπων και των διακρίσεων σε βάρος  των Ρομά και παράλληλα  η προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους  στην κοινωνική – οικονομική και πολιτική ζωή».

Ο ΟΚΠΑΠΑ αναφέρει ότι το Κέντρο έχει καταγράψει τον πληθυσμό των Ρομά που διαμένουν στον Δήμο Ιωαννιτών, με δεδομένα για την κοινωνική, την οικονομική και την υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κάθε πολίτης και η οικογένειά του.

Παράλληλα το Κέντρο Ρομά  έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο δράσεων για τους-τις Ρομά, όπως:

  • Συνεργασία με τα σχολεία του Δήμου στα οποία φοιτούν παιδιά και  βιωματικές δράσεις για τη  διαφορετικότητα, τις διακρίσεις και τα  δικαιώματα των παιδιών.
  • Ενημέρωση και συμβουλευτική των γονέων για την φοίτηση των παιδιών τους στην    υποχρεωτική εκπαίδευση.
  • Πραγματοποίηση ελέγχου για τη διαπίστωση εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών και ενημέρωση  των γονέων για την αναγκαιότητα αυτής.
  • Διατήρηση αρχείου για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού κατά του COVID 19 και έλεγχος του πληθυσμού με rapid test.
  • Συμβουλευτική και υποστήριξη σε γυναίκες για θέματα που αφορούν  την υγεία τους.
  • Ενημέρωση  δυνητικά  ωφελούμενων  για επιδόματα, προγράμματα πρόνοιας και    κοινωνικής ένταξης  και επιδοτούμενα προγράμματα ΟΑΕΔ. 
  • Δικτύωση  με φορείς όπως  νοσοκομεία –ΤΟΜΥ – Παιδικά χωριά SOS - OKANA -  Βιβλιοθήκη κ.α. για τον σχεδιασμό και υλοποίηση στοχευόμενων δράσεων και  προγραμμάτων.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3