ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Συνάντηση κατά των εξορύξεων στα Κούρεντα

Εικόνα του άρθρου Συνάντηση κατά των εξορύξεων στα Κούρεντα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2024, 10:31
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το συντονιστικό κατά των εξορύξεων συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη, 7 Μαΐου στις 17.00, στην κεντρική πλατεία των Κουρέντων.
Η Ήπειρος κατά των εξορύξεων στην ανακοίνωση της, σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι «όπως και σε κάθε άλλη περιοχή εξόρυξης, οι εταιρείες θα πλουτίζουν, ενώ η καταστροφή θα είναι μόνιμη. Οι κάτοικοι δεν θα απολαμβάνουν φτηνότερη πρόσβαση στην ενέργεια, ενώ οι θέσεις εργασίας που διαφημίζουν οι εταιρείες θα είναι λίγες και προσωρινές».
Συμπληρώνει ακόμα ότι «η ερευνητική εξόρυξη εγκρίθηκε από το υπουργείο με την τυφλή αποδοχή της καθόλα μη πειστικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσων (ΜΠΕ) που εκπόνησε η εταιρεία, η οποία δεν δεσμεύεται με κανένα τρόπο για την αποκατάσταση της περιοχής. Στη μελέτη μάλιστα παραδέχεται ότι «η υλοποίηση του έργου δύναται να προκαλέσει δυσμενείς επιπτώσεις στα επιφανειακά και υπόγεια υδατικά σώματα της περιοχής μελέτης. Τα υγρά και στερεά απόβλητα με επικίνδυνες ή δυνητικά επικίνδυνες ουσίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσμενείς επιπτώσεις στο υδατικό περιβάλλον της περιοχής» (ΜΠΕ, σελ. 667, 721). Ήδη φορείς και συλλογικότητες της περιοχής έχουν προσφύγει και νομικά, ωστόσο η μαζική αντίσταση κρίνεται απαραίτητη».
Καταλήγει τονίζοντας ότι «όνο η αντίστασή μας μπορεί να απαντήσει στο δυσμενές μέλλον που μας επιφυλάσσεται. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη για ένα Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο που θα έχει απέναντί του τις εταιρείες, την εκάστοτε κυβέρνηση, την ΕΕ και τους ντόπιους υποστηριχτές τους. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα – αντικείμενο κερδοσκοπίας μιας χούφτας ιδιωτών».





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back