Mε 80 στρέμματα θα ενισχυθεί η αμπελουργία στο νομό Ιωαννίνων, μετά την έγκριση νέων αδειών φύτευσης αμπελώνων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Από αυτά, τα 67 στρέμματα βρίσκονται, όπως ήταν αναμενόμενο, στη Ζίτσα όπου υπάρχει αμπελουργική ζώνη.
Η κατανομή των νέων αδειών έγινε βάσει υπουργικής απόφασης, ως απόρροια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Κάθε χρόνο από φέτος θα χορηγούνται νέες άδειες φύτευσης οιναμπέλων που αντιστοιχούν στο 1% του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της χώρας. Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα θα εγκρίνονται κατ' έτος άδειες φύτευσης για περίπου 6.500 στρέμματα -μία αναγκαιότητα δεδομένης της συρρίκνωσης του ελληνικού αμπελώνα την τελευταία δεκαετία. Κι όλα αυτά μέχρι το 2020, οπότε και θα υπάρξει επαναξιολόγηση του συστήματος χορήγησης αδειών.
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, ήταν αρκετοί όσοι ενδιαφέρονταν να ασχοληθούν με αμπέλια τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν εκριζωθεί. Δεν κρίθηκαν όμως από το υπουργείο όλες οι αιτήσεις αποδεκτές. Επιλέξιμα χαρακτηρίστηκαν συνολικά 80,4 στρέμματα, από τα οποία τα 66,9 στρέμματα βρίσκονται εντός του δήμου Ζίτσας. Τα στρέμματα αυτά αφορούν 24 παραγωγούς. Οι περισσότερες περιπτώσεις είναι μικροί παραγωγοί. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν στην ιδιοκτησία τους ή έχουν ενοικιάσει πάνω από 10 στρέμματα.
Για την όλη εξέλιξη, ο δήμος Ζίτσας είναι πάντως ικανοποιημένος, αποδίδοντας τα εύσημα στο Γραφείο Υποστήριξης-Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής του Δήμου, μέσω του οποίου κατατέθηκαν οι περισσότερες αιτήσεις. «Η αιχμή του δόρατος της αγροτικής παραγωγής του Δήμου μας είναι η αμπελουργία... Το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των αμπελοκαλλιεργητών της περιοχής μας που υπέβαλαν αιτήσεις, εξασφάλισε δικαιώματα νέων φυτεύσεων σε βάθος τριετίας μάς χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί βλέπουμε ότι η προσπάθεια που καταβάλαμε όλο το προηγούμενο διάστημα με το Γραφείο Υποστήριξης-Ενίσχυσης Αγροτικής Παραγωγής απέδωσε καρπούς. Ταυτόχρονα μας γεμίζει ευθύνη καθώς θα πρέπει να εντείνουμε την προσπάθεια για περαιτέρω προστασία, ενίσχυση και επέκταση της αμπελουργικής ζώνης» δήλωσε ο δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.
Οι άδειες φύτευσης οινάμπελων χρησιμοποιούνται μόνο από τον δικαιούχο και δεν μεταβιβάζονται ενώ θα έχουν διάρκεια τρία έτη.
Σε πανελλαδικό επίπεδο, για την κατανομή των νέων αδειών, υπάρχει ήδη έντονη διαμαρτυρία από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να ζητά κατανομή των νέων αδειών ανά Περιφέρεια ανάλογα με τη συμμετοχή της καθεμίας στο αμπελουργικό δυναμικό της χώρας. Η διαμαρτυρία προήλθε μετά τη μη έγκριση αιτημάτων παραγωγών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.