ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το σύμπαν έχει το δικό του «χριστουγεννιάτικο δένδρο»

Εικόνα του άρθρου Το σύμπαν έχει το δικό του «χριστουγεννιάτικο δένδρο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2023, 19:42
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η NASA βρήκε ένα σημείο στο διάστημα με το δικό της λαμπερό κοσμικό δέντρο για την περίοδο των γιορτών. 

Το εν λόγω αντικείμενο ονομάζεται NGC 2264, γνωστό και ως «σμήνος χριστουγεννιάτικου δέντρου», και είναι ένας σχηματισμός νεαρών άστρων -ορισμένα από τα οποία είναι μεγαλύτερα από τον ήλιο- ηλικίας μεταξύ 1 και 5 εκατομμυρίων ετών. Η NASA αναφέρει ότι το σμήνος βρίσκεται στον Γαλαξία μας, σε απόσταση περίπου 2.500 ετών φωτός από τη Γη. 

Μια σύνθετη εικόνα του αστρικού σμήνους κάνει το NGC 2264 να μοιάζει με χριστουγεννιάτικο δέντρο, δήλωσε η NASA, με μια φωτεινή πράσινη λάμψη και κάτι που μοιάζει με μπλε και λευκά λαμπερά φώτα. Αλλά αντί να είναι πευκοβελόνες και λαμπάκια, η πράσινη λάμψη είναι στην πραγματικότητα αέριο, ενώ οι μπλε και λευκές λάμψεις είναι νεαρά αστέρια που εκπέμπουν ακτίνες Χ. 

Η εικόνα έχει περιστραφεί δεξιόστροφα κατά περίπου 160 μοίρες από το αστρονομικό πρότυπο του Βορρά που δείχνει προς τα πάνω, έτσι ώστε να φαίνεται ότι η κορυφή του δέντρου είναι προς την κορυφή της εικόνας.

Ολόκληρη η φωτογραφία. X-ray: NASA/CXC/SAO; Optical: T.A. Rector (NRAO/AUI/NSF and NOIRLab/NSF/AURA) and B.A. Wolpa (NOIRLab/NSF/AURA); Infrared: NASA/NSF/IPAC/CalTech/Univ. of Massachusetts; Image Processing: NASA/CXC/SAO/L. Frattare & J.Major


Η NASA ανακοίνωσε τη νέα εικόνα μόλις λίγες εβδομάδες αφότου το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αποκάλυψαν τη δική τους εορταστική ανακάλυψη -ένα «σμήνος γαλαξιών με χριστουγεννιάτικο δέντρο» σε απόσταση περίπου 4,3 δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, το οποίο αποτελεί μια από τις πιο λεπτομερείς απόψεις του σύμπαντος που έχουν απεικονιστεί ποτέ. 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back