Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία ΕΤΕπ-Πειραιώς για μείωση ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων

Εικόνα του άρθρου Συμφωνία ΕΤΕπ-Πειραιώς για μείωση ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2018, 15:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία ύψους 100 εκατ. ευρώ υπέγραψαν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Πειραιώς με σκοπό τη στήριξη νέων επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση μέσω της πρωτοβουλίας αυτής θα καταστεί διαθέσιμη χρηματοδότηση ειδικά για νέες επενδύσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης που θα πραγματοποιηθούν από μικρούς καταναλωτές ενέργειας σε όλη τη χώρα. 

Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος PF4EE και η μεγαλύτερη που έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη με σκοπό να αυξήσει τη διαθεσιμότητα δανειακής χρηματοδότησης για επιλέξιμες επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.

Το δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε υπάρχοντα κτίρια, φωτισμούς εξωτερικών χώρων και αντλιοστάσια νερού σε όλη την Ελλάδα.

Η νέα συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς είναι η όγδοη σύμπραξη με ευρωπαϊκή τράπεζα για τη στήριξη επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω του PF4EE. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE.

Ο  Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά: «Οι νέες επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μειώνουν το ενεργειακό κόστος, περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις που φέρνουν ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς που εγκαινιάζουμε εδώ τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία χρηματοδότησης επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος Ιδιωτικής Χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Απόδοση (PF4EE). Το μέγεθος αυτής της πρωτοβουλίας αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους που υπάρχουν στη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή θα επωφεληθεί από τη γνώση των τοπικών συνθηκών και την επαγγελματική πείρα που διαθέτουν οι συνάδελφοι της Τράπεζας Πειραιώς».

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα, έχει επιδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την υποστήριξη της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας ένα μεγάλο αριθμό έργων που προστατεύουν το περιβάλλον, στηρίζουν την Ελληνική κοινωνία και προσφέρουν σημαντική οικονομική ανταποδοτικότητα. Επεκτείνοντας την επιτυχημένη συνεργασία μας με τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχουμε προχωρήσει στη σύναψη μίας νέας συμφωνίας, συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ, με σκοπό την χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω του προγράμματος Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE). Η συμφωνία αυτή, η μοναδική στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος σε όλη την Ευρώπη, επιβεβαιώνει τη σταθερή μας θέση στην υποστήριξη της "πράσινης επιχειρηματικότητας" και διευρύνει τις δυνατότητές μας για την υποστήριξη επενδύσεων στον τομέα αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back