ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμβουλές αποθήκευσης χαλιών

Εικόνα του άρθρου Συμβουλές αποθήκευσης χαλιών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2021, 22:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα αποθηκευμένα χαλιά είναι ικανά να χάσουν το φυσικό τους σχήμα, να προσελκύσουν κάθε είδους παράσιτο, όπως επίσης και να συσσωρεύσουν ανεπιθύμητες οσμές, στην περίπτωση που αυτά δεν αποθηκευτούν σωστά. Το να μάθετε πως να αποθηκεύετε σωστά τα χαλιά σας δεν αποτελεί μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Εκτός από τις διάφορες εταιρείες που ειδικεύονται στη φύλαξη χαλιών, μπορείτε και εσείς να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα χαλιά σας στο σπίτι. Αρκεί βέβαια να γνωρίζετε τον τρόπο. Για να διατηρήσετε το χαλί σας ασφαλές και προστατευμένο, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα πριν αποθηκεύσετε οποιοδήποτε χαλί σας, διατηρώντας την ακεραιότητά τους έναντι στις δεκάδες απειλές που υπάρχουν εκεί έξω:

Αποθήκευση χαλιών: Βήμα προς βήμα

 

1. Καθαρίστε σχολαστικά το χαλί σας

Για να ξεκινήσετε τη διαδικασία αποθήκευσης χαλιών, αρχικά κάντε ένα καλό καθαρισμό με την ηλεκτρική σας σκούπα. Χρησιμοποιήστε μια σκούπα ανώτερης ποιότητας για να διασφαλίσετε την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερης ποσότητας σκόνης και άλλα μικροσκοπικών σωματιδίων. Για μερικά πολύτιμα χαλιά όμως, θα πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικοί με τη χρήση της σκούπας, ώστε να μην καταστρέψετε την ευαίσθητη ύφανση.

Όταν τελειώσετε με τη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, καθαρίστε το χαλί σας με βάση τις προδιαγραφές του κατασκευαστή του. Ενδέχεται να ισχύουν διαφορετικές μέθοδοι καθαρισμού ανάλογα με το υλικό και την κατασκευή του χαλιού. Αρχικά, ελέγξτε την ετικέτα και συνεχίστε τη διαδικασία με βάση τον τύπο χαλιού.

2. Προστατέψτε το χαλί σας από σκόρους και άλλα έντομα

Εάν σκέφτεστε να αποθηκεύσετε το χαλί στο υπόγειο, στη σοφίτα ή στο γκαράζ σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να το προστατεύσετε από τις διάφορες επιθέσεις σκόρων και άλλων εντόμων. Εφαρμόστε ένα εντομοαπωθητικό που είναι ειδικά σχεδιασμένο για υφάσματα και ύστερα αποθηκεύστε το στον εσωτερικό σας χώρο.

3. Τυλίξτε σφιχτά το χαλί σας πριν την αποθήκευσή του

Πρέπει πάντοτε να αποφεύγετε το δίπλωμα των χαλιών σας. Η αναδίπλωση μπορεί να οδηγήσει σε τσακίσεις, ρωγμές και σε άλλες φθορές. Αντ 'αυτού, τυλίξτε το χαλί σε έναν ομοιόμορφο κύλινδρο.

Για να προσδιορίσετε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να τυλίξετε το χαλί σας, πρέπει αρχικά να αποφασίσετε ποιο κομμάτι του χαλιού σας είναι πιο εύθραυστο: το πίσω μέρος του χαλιού ή ο σωρός του όπου βρίσκονται οι ίνες του; Σε γενικές γραμμές, ο σωρός του χαλιού παρουσιάζει μεγαλύτερη ευαισθησία, που σημαίνει ότι πρέπει να τυλίξετε το χαλί σας με το σωρό στραμμένο εντός.

4. Τυλίξτε το χαλί σε ένα προστατευτικό ύφασμα

Το τύλιγμα ενός χαλιού είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν πρέπει να το μεταφέρετε ή να το στείλετε για αποθήκευση. Αυτό το επιπλέον στρώμα προστασίας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε πιθανές φθορές, ακαθαρσίες και άλλα στοιχεία που μπορούν να καταστρέψουν τις ευαίσθητες ίνες του χαλιού σας.

Πώς να τυλίξετε ένα χαλί σε ένα ύφασμα που του επιτρέπει να “¨αναπνέει”

Τυλίγοντας το χαλί σας σε ένα φύλλο από βαμβάκι ή μουσελίνα, σίγουρα θα επιτρέψει στο χαλί σας να αναπνεύσει καθόλη τη διάρκεια της αποθήκευσής του. Ασφαλίστε στη συνέχει το φύλλο με ταινία από βαμβάκι ή πολυεστέρα.

Εάν από την άλλη αναζητάτε εξειδικευμένη προστασία για το χαλί σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να τυλίξετε το χαλί σας σε ένα περίβλημα από πολυουρεθάνη. Αυτά τα χαλιά είναι σχεδιασμένα για να παρέχουν ένα ανώτερο φράγμα έναντι της υγρασίας και των εντόμων και θα είναι πιο αποτελεσματικά από τη χρήση της μουσελίνας.

Σημείωση: Μην χρησιμοποιείτε πλαστικό για να τυλίξετε το χαλί σας, καθώς το υλικό αυτό δεν επιτρέπει στο χαλί σας να αναπνεύσει.

5. Αποθηκεύστε το χαλί σας πάνω από το έδαφος σε ένα δροσερό, ξηρό περιβάλλον

Κατά την αποθήκευση του χαλιού σας, είναι σημαντικό να το διατηρείτε σε μια σχετικά μακρινή απόσταση από εκείνη του εδάφους, ασφαλή από τυχόν επιβλαβή στοιχεία που πιθανόν να το βλάψουν. Θα θελήσετε επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο επάνω στην επιφάνεια του χαλιού σας. Κουτιά και άλλα αναλώσιμα μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές και να καταστρέψουν το σχήμα του χαλιού. Είναι ζωτικής σημασίας να αποθηκεύσετε το χαλί σας σε ένα δροσερό, ξηρό περιβάλλον χωρίς την έκθεσή του στο φυσικό φυσικό φως του ήλιου.

6. Ξετυλίξτε και ελέγξτε το χαλί σας για σημάδια φθορών σε τακτική βάση

Για να είστε ασφαλείς, προτείνουμε επίσης να ξετυλίγετε το χαλί σας μία φορά το μήνα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σημάδια φθορών. Επίσης, σκουπίστε την περιοχή και το ίδιο το χαλί για να εξαλείψετε τυχόν σκόνη που προσελκύει την παρουσία εντόμων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back