Oikonomou pisoi

Σύλλογος ΟΤΑ: Απεργία στις 17 Ιανουαρίου

Εικόνα του άρθρου Σύλλογος ΟΤΑ: Απεργία στις 17 Ιανουαρίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2023, 17:00

Ο Σύλλογος εργαζόμενων ΟΤΑ Ιωαννίνων καλεί στην απεργία της 17ης Ιανουαρίου 2023, που κήρυξε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, με αφορμή ένα ακόμα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην καθαριότητα, αυτό που συνέβη με θύμα μια εργαζόμενη στον Δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Η περίπτωση της εργαζόμενης είναι, δυστυχώς, ο «καθρέφτης» των κάκιστων εργασιακών συνθηκών στις υπηρεσίες καθαριότητας: «Από την πρώτη στιγμή καταγγέλθηκε ότι η εργαζόμενη δεν είχε σχέση εργασίας με το Δήμο και ότι δούλευε αδήλωτη και ανασφάλιστη, όπως επίσης και ο οδηγός του απορριμματοφόρου, εφόσον δεν υπήρχε κάτι σχετικό στη Διαύγεια ή στο σύστημα Εργάνη. Στις 9 Γενάρη το μεσημέρι, παραμονή της κηδείας της, εμφανίστηκε ως δια μαγείας η αναγγελία της πρόσληψής της, για πέντε ημέρες από 5/1/2023 έως 9/1/2023» αναφέρει ο σύλλογος.

«Έχουμε κουραστεί να ακούμε λόγια παρηγοριάς και συγκατάβασης μετά από κάθε θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, ενώ πίσω από κάθε νεκρό ή σακατεμένο ή άρρωστο από επαγγελματική ασθένεια εργάτη, κρύβεται το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, που κάθε χρόνο χειροτερεύει, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των δημοτικών αρχών», τονίζει επίσης.

Ζητάει:

  • Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.
  • Να  ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η  περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.
  • Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.
  • Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.
  • Να  ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας.  Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.
  • Να αναγνωριστεί το εργατικό ατύχημα και να δοθούν αποζημιώσεις στα θύματα ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.
  • Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.
  • Να  αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε βάρος των εργοδοτών
  • Αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, μισθολογική εξέλιξη για τα έτη 2016-17, μόνιμες προσλήψεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back