ΚΟΣΜΟΣ

Συγκρούσεων συνέχεια…

Εικόνα του άρθρου Συγκρούσεων συνέχεια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/03/2022, 10:59
ΚΟΣΜΟΣ

Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν χτες Τρίτη στην Ουκρανία, χωρίς να σημειώνονται ιδιαίτερες μεταβολές, τόσο σε στρατιωτικό (όσο τουλάχιστον μπορεί να εξακριβωθεί αυτό) επίπεδο, όσο και σε διπλωματικό.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απέκρουσε επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων στο Χάρκοβο, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η ρωσική πλευρά ανέπτυξε επιθετικά ελικόπτερα Ka-52 χθες βράδυ, δήλωσε ο Ολέγκ Σινεγκούποφ, διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, σύμφωνα με την εφημερίδα Ουκράινσκα Πράβντα, όμως «οι δυνάμεις μας κρατούν τις θέσεις τους».

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση στην πολιορκούμενη Ιζιούμ, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση με την πόλη αυτή επί του παρόντος, πρόσθεσε. Οι προσπάθειες να οργανωθεί ανθρωπιστικός διάδρομος απορρίφθηκαν από τη ρωσική πλευρά, πρόσθεσε ο ουκρανός αξιωματικός. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Δείτε τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων:


Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία χθες Τρίτη, δήλωσε ο διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων στον τομέα αυτό, ο Βιτάλι Κοβάλ, στο πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είπε ότι τρεις πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

«Ο εχθρός έπληξε τρεις φορές στρατιωτική υποδομή», δήλωσε και πρόσθεσε «επιτροπή βρίσκεται επιτόπου για να αποτιμήσει τη ζημιά».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε την προηγουμένη ότι προχώρησε σε επιθέσεις στην περιοχή αυτή. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε πυραυλική επίθεση σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Διπλωματικές διαβουλεύσεις σε όλα τα μέτωπα είχε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφορικά με την ουκρανική κρίση. Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων ο Μακρόν συνομίλησε σήμερα με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς και τον Ίταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. Ανακοινώθηκε επίσης ότι ο Γάλλος πρόεδρος «συνέχισε και σήμερα τις μακρές συνομιλίες του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», ενώ επικοινώνησε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σχετικά με τις διαβουλεύσεις με τους δύο τελευταίους, διπλωματικές γαλλικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Μακρόν είναι πεπεισμένος πως παρά το γεγονός ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται συμφωνία, οι επαφές θα πρέπει να συνεχιστούν, με άμεσο στόχο την κατάπαυση του πυρός.

Ως προς τις διαπραγματεύσεις με Σολτς και Ντράγκι γαλλικές διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι έρχονται σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχε χθες ο Γάλλος πρόεδρος με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ενεργειακή πτυχή της ουκρανικής κρίσης, ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές. Συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα μέτρα που ενδεχομένως θα πρέπει να υιοθετηθούν βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα για να εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια στην ΕΕ και να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου. Επίσης συζητήθηκαν τα επισιτιστικού χαρακτήρα προβλήματα που αναμένεται ότι θα προκύψουν καθώς και τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

(photo credit: Χάρκοβο, φωτο από τους βομβαρδισμούς, APA-ΑΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back