ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Δεν διαθέτουμε τα όπλα για τη Μαριούπολη»

Εικόνα του άρθρου Ζελένσκι: «Δεν διαθέτουμε τα όπλα για τη Μαριούπολη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2022, 12:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ουκρανός  πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε στο βραδινό διάγγελμά του ότι η χώρα  του δεν διαθέτει τα απαιτούμενα όπλα για να απελευθερώσει την  πολιορκημένη Μαριούπολη, που θεωρείται πως οδεύει να πέσει στα χέρια των  ρωσικών στρατευμάτων. «Αν είχαμε μαχητικά αεροσκάφη και αρκετά βαριά  τεθωρακισμένα, το απαραίτητο πυροβολικό, θα τα καταφέρναμε», είπε. Στο μεταξύ, οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν ότι είναι υπό τον έλεγχό τους το λιμάνι της πόλης, η οποία βρίσκεται πλέον σχεδόν ολόκληρη, υπό ρωσική κατοχή.

«Είμαι σίγουρος πως θα λάβουμε σχεδόν όλα όσα χρειαζόμαστε. Αλλά δεν  χάνεται μόνο χρόνος. Χάνονται ζωές Ουκρανών. Ζωές που δεν θα γυρίσουν  πίσω», πρόσθεσε. 

Ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντανιέτσκ, ο Ντένις Πουσίλιν,  δήλωσε νωρίτερα χθες ότι ο τομέας του λιμανιού της Μαριούπολης, στη  νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες εδώ και  εβδομάδες, έπεσε στα χέρια της ρωσικής πλευράς.

Οι αυτονομιστές προσπαθούν εδώ και εβδομάδες να αποσπάσουν τη  Μαριούπολη, αστικό κέντρο στρατηγικής σημασίας λόγω της τοποθεσίας του,  πάνω στην Αζοφική Θάλασσα, από τα χέρια των ουκρανικών  δυνάμεων. Αξιωματικοί δυτικών κρατών παρατηρούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις  κερδίζουν έδαφος στις συγκρούσεις σε αστικό περιβάλλον.Μολαταύτα ο  επικεφαλής των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι διαβεβαίωσε  ότι δεν έχει κοπεί η σύνδεση με τα στρατεύματα που υπερασπίζονται τη  Μαριούπολη, διαψεύδοντας πληροφορίες κατά τις οποίες οι ουκρανοί  πεζοναύτες στην πόλη δεν έχουν καμία επαφή με την ουκρανική στρατιωτική  ηγεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση χημικών όπλων

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο βραδινό διάγγελμά  του ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν  χημικά όπλα, χωρίς να πει ότι χρησιμοποιήθηκαν ήδη τέτοια. Στην Ουκρανία  κυκλοφόρησαν χθες Δευτέρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί χρήσης  χημικών όπλων στην πολιορκημένη Μαριούπολη, λιμάνι στρατηγικής σημασίας  στον νότιο τμήμα της χώρας.

Οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τις πληροφορίες περί χρήσης χημικού όπλου από δυνάμεις της Ρωσίας στη Μαριούπολη (Πεντάγωνο)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι είναι ενήμερη για τις αναφορές από τη  Μαριούπολη περί χρήσης χημικού όπλου στο λιμάνι στρατηγικής σημασίας  στη νοτιοανατολική Ουκρανία από τον ρωσικό στρατό.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την  πληροφορία, πάντως παρακολουθεί στενά την κατάσταση, είπε ο εκπρόσωπός  του Τζον Κέρμπι.

«Οι πληροφορίες αυτές, αν αληθεύουν, είναι βαθιά ανησυχητικές και  αντανακλούν τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για την πιθανότητα η Ρωσία  να χρησιμοποιήσει» χημικά όπλα, ή «δακρυγόνα αναμεμιγμένα με χημικούς  παράγοντες» στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού  υπουργείου Άμυνας.

Η Ρωσία ανακοινώνει πως κατέρριψε ουκρανικά μαχητικά και επιθετικό ελικόπτερο

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ίγκορ Κονασένκοφ δήλωσε  χθες Δευτέρα ότι καταστράφηκαν ακόμη 78 στρατιωτικοί στόχοι στην  Ουκρανία, την ώρα που οι αρχές στο Κίεβο συνεχίζουν τις προσπάθειές τους  να απομακρύνουν αμάχους από πολλές πόλεις υπό πολιορκία στο νότιο και  στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η Μόσχα μοιάζει να επικεντρώνει  πλέον τις επιχειρήσεις της.

Σύμφωνα με τον κ. Κονασένκοφ, «ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής  άμυνας κατέρριψαν δύο ουκρανικά μαχητικά Su-25 κοντά στην Ιζιούμ»  (βορειοανατολικά), ενώ ελικόπτερο Mi-24 καταρρίφθηκε στη Χερσώνα  (νότια).

Τα Σουχόι Su-25, κατασκευασμένα στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση,  είναι αεροσκάφη σχεδιασμένα για επιθέσεις κατά χερσαίων στόχων και  μπορούν να χρησιμοποιούνται για εκ του σύνεγγυς υποστήριξη. Το Μικαγιάν  Mi-24, επίσης σοβιετικού σχεδιασμού, είναι επιθετικό ελικόπτερο.

Ο κ. Κονασένκοφ είπε επίσης ότι αρκετές θέσεις διοίκησης, συστήματα  αντιαεροπορικής άμυνας και εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρομαχικών και  όπλων καταστράφηκαν.

Η Μόσχα ενημερώνει πρακτικά καθημερινά για τον εξοπλισμό και τις  εγκαταστάσεις του ουκρανικού στρατού που καταστρέφουν οι ρωσικές  δυνάμεις. Διατείνεται πως δεν βάζει στο στόχαστρο άμαχους, παρά τις  πολλαπλές καταγγελίες του Κιέβου και δυτικών κυβερνήσεων πως ισχύει το  ακριβώς αντίθετο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία  την 24η Φεβρουαρίου. Αν και η επίθεση εξαπολύθηκε αρχικά από τον βορρά,  την ανατολή και από τον νότο, οι ρωσικές δυνάμεις επικεντρώνονται πλέον  σε ανατολικούς και νότιους τομείς της ουκρανικής επικράτειας, αφού δεν  μπόρεσαν να κυριεύσουν την πρωτεύουσα.

Επίσης χθες, το ουκρανικό γενικό επιτελείο προειδοποίησε ότι ρωσικά  στρατεύματα τα οποία σταθμεύουν στη Μολδαβία ενδέχεται να κινηθούν για  να εξαπολύσουν επίθεση από δυσμάς.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις  να προχωρήσουν σε προκλήσεις από το έδαφος της Υπερδνειστερίας», στη  Μολδαβία, τόνισε.

Η Υπερδνειστερία -μέρος της Μολδαβίας δυνάμει του διεθνούς δικαίου,  την ελέγχει όμως η Ρωσία από το 1990- δίνει θεωρητικά δυνατότητα στη  Μόσχα να περικυκλώσει ουκρανικές δυνάμεις στον νότο, ειδικά στην  περιφέρεια της Οδησσού.

Το Κίεβο εξάλλου μιλά για ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων στην  ανατολική Ουκρανία με την έλευση μονάδων από τη Σιβηρία και τη ρωσική  Άπω Ανατολή.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3